Alle boeken van de maand op een rijtje

Mei

Borsten en eitjes

Mieko Kawakami

€ 24,99

Mieko Kawakami is een van de belangrijkste en best verkopende schrijvers van Japan en nu eindelijk vertaald in het Nederlands!

‘Borsten en eitjes’ gaat over de rol van vrouwen in hedendaags Japan. Kawakami toont vrouwen die radicaal andere wegen in het leven hebben bewandeld,

en toont hun worstelingen op een niet-oordelende, nuchtere manier met wrange humor en tegelijkertijd veel diepgang.

Lichaamsbeeld, relaties, moederschap en lichamelijke autonomie komen aan bod.

Een must-read voor iedereen die van moderne Japanse literatuur houdt!

Ruth & pen

emilie pine

€ 18,95
One day, one city, two women. Neither is known to the other, but both are struggling with the same problem: how to be with others, and how to be with themselves. This is a poignant portrait of the limits of grief and love, of how we navigate our inner and outer landscapes, and the tender courage demanded by the simple, daily quest of living.

April

Veranderen: methode

Édouard Louis

€ 22,99

In zijn nieuwe autobiografische roman Veranderen: methode laat de Franse schrijver Édouard Louis de lezer zien hoe hij probeert te ontsnappen aan het armoedige en intolerante milieu waarin hij opgroeit.

Hij ontleedt zijn jeugd, zijn relatie met zijn ouders en vooral wat hij gedaan heeft om te veranderen, om van de onbeduidende Eddy Bellegueule de schrijver Édouard Louis te worden.

Sea of Tranquility

Emily st. John Mandel

€ 19,95
The award-winning, bestselling author of Station Eleven and The Glass Hotel returns with a novel of art, time, love and plague that takes the reader from Vancouver Island in 1912 to a dark colony of the moon three hundred years later, unfurling a story of humanity across centuries and space.

Maart

Boek van de toekomst

Bregtje van der Haak ; Doke Romeijn

€ 29,95

Al 20 jaar kijkt “VPRO Tegenlicht” naar de toekomst en nodigt de kijker uit om mee denken over een wereld die, zo lijkt het, steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt.

Hoe kunnen ondernemers, activisten, filosofen, kunstenaars en journalisten ons te helpen de toekomst beter te begrijpen? “Tegenlicht” kijkt terug naar de afgelopen 20 jaar en vooruit met nieuwe interviews, op televisie, online en in dit prachtig vormgegeven boek.

Gebruik de QR-codes in het boek om toegang te krijgen tot het archief van “VPRO Tegenlicht”.

Februari

Anomalie

Hervé Le Tellier

€ 12,00

Anomalie van Hervé Le Tellier is een bijzondere, speelse en meeslepende toekomstroman waar het schrijfplezier van afdruipt.  Le Tellier speelt in dit boek een virtuoos spel met tijd en literaire genres.

Anomalie werd in Frankrijk bekroond met de prestigieuze Prix Concourt.

English Book of the Month

How high we go in the dark

Nagamatsu Sequoia Nagamatsu

€ 19,95

How High We Go in the Dark by Sequoia Nagamatsu is a dark, imaginative, ambitious, wild, beautiful debut novel of separate but interlinked stories spanning hundreds of years as humanity struggles in the aftermath of a climate plague. For fans of David Mitchell’s Cloud Atlas and Emily St John Mandel’s Station Eleven!

Januari 2022

De filosoof, de hond en de bruiloft

Barbara Stok

€ 24,99

Ze had het leven waar anderen van droomden. Maar nam een radicaal besluit. Dit is het verhaal van Hipparchia, een van de eerste vrouwen die filosoof werd. Griekenland, de vierde eeuw voor onze jaartelling. Hipparchia reist naar Athene om kennis te maken met de rijke zoon van een vooraanstaande familie aan wie ze hoopt uitgehuwelijkt te worden. Dan ontmoet ze een vreemde filosoof die als een zwerver leeft. Naarmate het huwelijk dichterbij komt, raakt ze steeds meer in de ban van de denkbeelden en levenswijze van deze Crates. Hipparchia behoorde tot een filosofische stroming in de oudheid die een minimalistische levensstijl uitdroeg en zich keerde tegen alle maatschappelijke rangen en standen, normen en conventies. De tegendraadse ideeën van deze dappere vrouw van 2300 jaar geleden zijn juist in deze tijd weer heel actueel.

The Raptures

Carson, Jan

€ 18,95

A beautiful story about religion, illness, death, grief, ghosts, growing up, belonging and family, set in Ireland. I loved this book and I especially loved grandpa Pete!

December

Shuggie Bain

Douglas Stuart

€ 22,99

Hugh 'Shuggie' Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij 'anders' is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.

November

Verzamelde werken

Lydia Sandgren

€ 32,00
Met deze sensationele debuutroman, waaraan ze tien jaar werkte, werd Lydia Sandgren in één klap een literaire ster. Winnaar van de BMF-Prijs van de Zweedse Boekhandelaren en de Augustprijs 2020 (de belangrijkste Zweedse literatuurprijs). 'Een wervelende roman.' - De Morgen Martin Berg, eigenaar van een kleine, noodlijdende uitgeverij, belandt in een levenscrisis. Enkele jaren geleden verdween zijn vrouw, Cecilia Berg, uit zijn leven en liet een enorme leegte achter. Nu hij op middelbare leeftijd terugkijkt op zijn leven, kan hij alleen zien wat had kunnen zijn. Hij vraagt zich af waaruit zijn verzamelde werken gedurende zijn leven bestaan: zijn hechte vriendschap met kunstenaar Gustav Becker, zijn hartstochtelijke liefde voor zijn nu vermiste vrouw, zijn twee kinderen en, niet in de laatste plaats, het onaffe manuscript dat hem en zijn jeugddromen lijkt te bespotten. Tegelijkertijd ontmoeten we de rusteloze Rakel, Martins dochter van in de twintig, die zich niet op haar plaats voelt in Göteborg. De stad bereidt zich voor op een overzichtstentoonstelling van het werk van de gevierde schilder en familievriend Gustav Becker, en waar ze ook is, overal kijkt Rakel in de ogen van haar mysterieus verdwenen moeder, die op de aankondigingsaffiches prijkt – de raadselachtige Cecilia, de muze van de briljante kunstenaar. Wanneer Rakel een mogelijke aanwijzing vindt over het lot van haar moeder, gooit dat haar leven volledig overhoop. Verzamelde werken is een verhaal over blijvende liefde, de constante aanwezigheid van het afwezige, vriendschappen die een leven lang meegaan en kunst in het grensgebied van waarheid en fictie. Lydia Sandgren (1987) is de oudste van zeven broers en zussen die zijn opgegroeid in het westen van Zweden. Ze heeft muziek en filosofie gestudeerd en is tegenwoordig praktiserend psycholoog, woonachtig in Göteborg. Verzamelde werken is haar debuut. In de pers: ‘…een pageturner […] Het kan bijna niet anders of deze roman zal verfilmd worden. De complexe gezinssituatie van Cecilia, de door alcohol getekende mannenvriendschap en de verrassende ontknoping lenen zich verdraaid goed voor een typisch Scandinavisch familiedrama.’ – Lotte Jensen in de Volkskrant 'Geweldige roman. Het is een ontzettend plezier om deze roman te lezen.' - Het Parool Verkozen tot Mezza’s Boek van de Maand: ‘Een buitengewoon indrukwekkend debuut. Deze roman bevat alles wat een goed boek moet bevatten: spanning, mysterie, geschiedenis, kunst, relaties, vriendschap, verraad en dood. En wát een einde.’ ‘Een briljant boek. Echt een boek dat je in het najaar in de lijstjes gaat zien staan.’ - Wouter Cajot , boekhandel ’t Stad Leest. ‘Knap als in een perfect gecomponeerd popnummer – aanstekelijk, bombastisch, onweerstaanbaar...’ – Weekendavisen (Denemarken)

English Book of the Month

Burntcoat

Sarah (author) Hall

€ 18,95

‘Burntcoat’ is an intense novel about a Covid like pandemic, but worse. But this novel is luckily far more than that. It’s also a beautiful and often feral story about a once in a lifetime love, a mother-daughter relationship that is different from usual ones and it’s a book about art, creation and craftsmanship. Hall’s writing touches all your senses, especially when it comes to love, art and nature. Sarah Hall is a superb writer!

Oktober

Fortuna's kinderen

Annejet van der Zijl

€ 24,99

De jongens van Nickel is de hartverscheurende opvolger van de internationale bestseller De ondergrondse spoorweg. Met grote verbeeldingskracht en een scherp observatievermogen vertelt Colson Whitehead het gruwelijke verhaal van Elwood en Turner, twee tieners op een helse tuchtschool in Florida, in de beginjaren van de burgerrechtenbeweging. De Afro-Amerikaanse jongens zijn overgeleverd aan het sadisme van hun witte bewakers. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag. Voor Elwood en Turner is er slechts één houvast: proberen te ontsnappen uit deze hel op aarde.

The book of form and emptiness

Ozeki Ruth Ozeki

€ 12,50

This excellent and beautifully written novel is my kind of novel. I love its passion for books and stories, its critical view on capitalist society and television, its interest in outcasts and outsiders, and its focus on mental health and its criticism on the system. This book by writer, film maker and Zen Buddhist priest Ruth Ozeki has got it all and I love it!

September

De boekhandel van Algiers

Kaouther Adimi

€ 12,50

Een prachtige roman over de roerige carrière van Edmond Charlot, die in 1935 begint met een boekhandel in Algiers – Nos Vraies Richesses – en het uitgeven van het eerste werk van een jonge, onbekende schrijver: Albert Camus.

Augustus

Verleden van Nederland

Geert Mak ; Jan Bank ; Gijsbert van Es ; Piet de Rooy ; René van Stipriaan

€ 34,99
‘Verleden van Nederland’ verschijnt in geheel vernieuwde heruitgave. Over het verleden stelt iedere generatie andere vragen. Iedere generatie verwerft nieuwe inzichten. ‘Verleden van Nederland’ is een geschiedenis voor liefhebbers en professionals, passend bij de eenentwintigste eeuw. Het is het verhaal van de prehistorie tot en met de coronacrisis, van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de opkomst van de verzorgingsstaat, van Rembrandt tot en met Karel Appel. ‘Verleden van Nederland’, vol feiten, data, anekdotes en analyses, biedt een nieuwe blik op de geschiedenis, soms ontnuchterend, maar telkens weer verrassend. En tegelijk is het een meeslepend en fascinerend verhaal, hoofdstuk na hoofdstuk, geschreven door een enthousiast en uniek samenwerkingsverband van vijf bijzondere historici. Dit rijk geïllustreerde boek is voor deze nieuwe editie geheel herzien, uitgebreid en geactualiseerd.

Nightbitch

Rachel Yoder

€ 17,50
Freedom comes in many forms... At home full-time with her two-year-old son, an artist finds she is struggling. She is lonely and exhausted. She had imagined - what was it she had imagined? Her husband, always travelling for his work, calls her from faraway hotel rooms. One more toddler bedtime, and she fears she might lose her mind. Instead, quite suddenly, she starts gaining things, surprising things that happen one night when her child will not sleep. Sharper canines. Strange new patches of hair. New appetites, new instincts. And from deep within herself, a new voice... With its clear eyes on contemporary womanhood and sharp take on structures of power, Nightbitch is an outrageously original, joyfully subversive read that will make you want to howl in laughter and recognition. Addictive enough to be devoured in one sitting, this is an unforgettable novel from a blazing new talent.

Juli

De overlevenden

Alex Schulman

€ 22,99
De grote literaire bestseller uit Zweden. Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden. Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat het hun moeders wens was om niet naast het graf van hun vader uitgestrooid te worden, ontdekken ze pas de avond voor de crematie via een brief die de broers in haar appartement vinden. Benjamin bestuurt de auto, Pierre zit naast hem en Nils zit op de achterbank. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden over gelaten. Nu zijn ze jongemannen, uit elkaar gegroeid, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Door haar dood raakt alles in een stroomversnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds precies afgespeeld?

Heaven

Mieko Kawakami

€ 12,50
From the bestselling author of Breasts and Eggs and international literary sensation Mieko Kawakami, comes a sharp and illuminating novel about a fourteen-year-old boy subjected to relentless bullying. Hailed as a bold foray into new literary territory, Kawakami's novel is told in the voice of a fourteen-year-old student subjected to relentless torment for having a lazy eye. Instead of resisting, the boy suffers in complete resignation. The only person who understands what he is going through is a female classmate who suffers similar treatment at the hands of her tormenters. The young friends meet in secret in the hopes of avoiding any further attention and take solace in each other's company, completely unaware that their relationship has not gone unnoticed by their bullies . . . Kawakami's simple yet profound new work stands as a dazzling testament to her literary talent. Here, she asks us to question the fate of the meek in a society that favours the strong, and the lengths that even children will go in their learned cruelty. There can be little doubt that it has cemented her reputation as one of the most important young authors working to expand the boundaries of contemporary Japanese literature.

Juni

Ik ben een eiland

Tamsin Calidas

€ 22,99
Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de pure, bittere ellende die Calidas zal moeten doormaken. Armoede, een traumatisch verlies en ziekte stellen haar op de proef en het onherbergzame land brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt. Calidas trekt alle registers open in dit rauwe, openhartige boek, dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct en barst van de prachtige beschrijvingen van die wilde wereld. Ik ben een eiland is een verhaal over het buitengewone vermogen van de natuur om, wanneer je alles verloren hebt, in je behoeften te voorzien. Een magnifiek boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking. Vertaald door Hans Kloos
pro-mbooks1 : scheltema