Winnaar Boek van het jaar

Aleksandra

Lisa Weeda

€ 22,99

Aleksandra is een uniek boek in meerdere opzichten: Lisa Weeda laat heden en verleden naadloos in elkaar overlopen, past magisch realisme op een overtuigende manier toe en krijgt het voor elkaar om verschillende verhaallijnen effectief met elkaar te verweven. Het verhaal biedt een persoonlijk perspectief op de bewogen geschiedenis van Oekraïne, en tegelijkertijd is het een ode aan de kracht van familiebanden. 

Lisa Weeda reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd. Ze belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Na Aleksandra's deportatie in 1942 naar Duitlsand heeft hij haar nooit meer gezien. Samen met Nikolaj dwaalt Lisa door het paleis, dit limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt, en wekt ze de geschiedenis van haar Don Kozakken-familie tot leven. 
 
Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen. 

De eerste genomineerde

How to kill your family

bella mackie

€ 12,99

I have killed several people (some brutally, others calmly) and yet I currently languish in jail for a murder I did not commit.

When Grace Bernard discovers her absentee millionaire father has rejected her dying mother’s pleas for help, she vows revenge, and sets about to kill every member of his family. Readers have a front row seat as Grace picks off the family one by one – and the result is as and gruesome as it is entertaining in this wickedly dark romp about class, family, love… and murder.

De tweede genomineerde

Veranderen: methode

Édouard Louis

€ 22,99

Jarenlang heeft Édouard Louis slechts één alomvattende wens: hij wil ontsnappen aan zijn verstikkende en achtergestelde jeugd in Noord-Frankrijk. Hij droomt ervan om rijk te zijn en op straat herkend te worden, en om dat te bereiken zal hij tot tweemaal toe zijn leven totaal veranderen; hij laat zijn kansarme geboortedorp achter voor een nieuw leven op de middelbare school in Amiens, om daar vervolgens zijn beste vriendin in de steek te laten om toegang te krijgen tot de elite van Parijs. Maar nu, op het moment dat hij wereldwijd succesvol is, wil hij eigenlijk alleen maar in een hoekje blijven liggen, weg van alles

De derde genomineerde

Aleksandra

Lisa Weeda

€ 22,99

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

De vierde genomineerde

Wat je van bloed weet

Philip Huff

€ 22,50

Wat je van bloed weet is een roman over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Wat je van bloed weet is Philip Huffs persoonlijkste roman tot nu toe.

De vijfde genomineerde

De zeven vinkjes

Joris Luyendijk

€ 21,99

In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.

pro-mbooks1 : scheltema