Architect Egbert Reitsma

Architect Egbert Reitsma

architect 1892-1976

Tekst: Kees van der Ploeg, Fotografie: Teo Krijgsman

De in het Groninger Ulrum geboren Egbert Reitsma (1892-1976) was in zijn jonge jaren onder meer medewerker van de beroemde Rotterdamse architect Willem Kromhout. Daar werd zijn grote talent herkend. Bij Kromhout maakte hij kennis met een opvatting van architectuur, waarin niet alleen aan de functionaliteit van het ontwerpen aandacht werd besteed, maar ook het cultuur scheppende aspect van de architectuur een belangrijke rol speelde.

Begin jaren twintig vestigde Reitsma zich als zelfstandig architect in de stad Groningen. In de jaren tot aan de Tweede Wereldoorlog maakte hij vooral naam als kerkenbouwer. De gereformeerde kerken in Kollum, Appingedam, Bedum en Leeuwarden zijn hiervan voorbeelden, evenals de afgebroken Parklaankerk in Groningen.De gereformeerde kerk in Andijk en de bijbehorende pastorie worden beschouwd als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Naast kerken ontwierp Reitsma ook villa's, landhuizen, woningblokken, winkels met bovenwoningen en bedrijfspanden, onder meer in Haren, Glimmen en Winsum, maar vooral in de stad Groningen. Bij de utiliteitsgebouwen mag het veelgeroemde ontwerp van het Noorder Sanatorium van de psychiatrische inrichting Dennenoord in Zuidlaren niet ongenoemd blijven.

Na de oorlog bemoeide Reitsma zich intensief met de plannen voor de herinrichting en de wederopbouw van de Groninger Grote Markt. Zijn laatste werk was de gereformeerde kerk uit Hoogezand van 1969. In de twee decennia daarvoor verrezen, met name in de provincie Groningen, nog tientallen door Reitsma ontworpen gebouwen.

Architectuurhistoricus en auteur Kees van der Ploeg en fotograaf Teo Krijgsman zijn er, ondersteund door informatie van de Stichting Egbert Reitsma, in geslaagd werk en leven van deze architect op schitterende wijze op schrift en in beeld vast te leggen. Als documentatie van zijn weinig bekende, maar belangrijke rol in de Nederlandse architectuurgeschiedenis is dit boek van grote waarde.

Verkocht

Waarom bestellen bij Scheltema?

Vanaf €15,- aan nieuwe Nederlandstalige boeken gratis verzending.

Gratis retourneren.

Boektype Verkrijgbaar in extra informatie Voorraad Prijs Levertijd Uw bestelling
ISBN
9789033008450
Uitgever
Friese Pers Boekerij Uitgeverij Noordboe
Druk vanaf
1e
Verschenen
01-01-2014
Taal
Nederlands
Bindwijze
Gekartonneerd
Rubriek
Architectuur
Illustraties
Teo Krijgsman

Bij een bestelling kunt u online direct afrekenen. U kunt betalen met iDeal, Master Card, Visa, American Express, Paypal, Mister Cash en de Digitale Boekenbon. Vanzelfsprekend worden deze gegevens ook over een beveiligde (SSL) verbinding verstuurd waarmee uw veiligheid is gegarandeerd.

Verzendkosten en levertijden

Alle nieuwe, Nederlandstalige boeken boven de € 15 verzenden wij gratis, daaronder betaalt u € 1,95.  Bij tweedehands, ramsj en anderstalige boeken betaalt u € 1,95 + € 0,95 per besteld boek. Voor verzending naar België wordt € 1,95 + € 1,95 per boek gerekend. Bij verzending naar Duitsland rekenen wij € 20 per bestelling. Naar overige landen verzenden wij niet.


Over het algemeen worden nieuwe Nederlandstalige boeken die u voor 23.00 bestelt, de volgende dag thuisbezorgd. Tweedehands boeken en ramsj worden op werkdagen dagelijks verzonden. Als u de bestelling vóór 15.00 uur plaatst, heeft u de boeken meestal de volgende dag in huis.

Reserveren

Nieuwe, tweedehands boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering direct online betalen of u betaalt bij het afhalen van uw reservering in de winkel. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'.

Loading...

.
pro-mbooks1 : scheltema