Het babyhuis

Het babyhuis

Kinderen en ouders door oorlog en honger gescheiden

Even een berichtje aan U als dat ik het natuurlijk heel erg vind omdat ik haar uit nood der tijden voor een poosje weg moet doen. Toch ben ik U bij voorbaat dankbaar dat op deze manier mijn kindje gered kan worden.' Het was een afschuwelijk dilemma: je kind zien wegkwijnen van honger en kou of het meegeven aan een wildvreemde, in de hoop dat die er goed voor zou zorgen. De spanning en angst die deze ouders doorstaan hebben, zijn nu nog voelbaar bij het lezen van hun brieven aan de verzorgsters in het babyhuis. De brieven en foto's die bewaard zijn gebleven, maken deel uit van dit boek. Wat is deze families overkomen? En hoe is het de kinderen vergaan? Tijdens de hongerwinter overleden in het westen van Nederland ruim twintigduizend mensen aan de gevolgen van honger en uitputting. Angst en onzekerheid beheersten in deze maanden het leven. Voor veel kinderen was evacuatie naar het platteland de enige kans om te overleven. Naar schatting vijftig duizend kinderen werden weggebracht naar gebieden waar nog wel te eten was. Vaak wisten hun ouders niet waar ze precies terecht zouden komen. De meeste kinderen werden tijdelijk opgenomen in gezinnen in het noorden en oosten van het land. Maar soms ging het anders. Vier jonge vrouwen in de stad Groningen vingen (clandestien) dertien baby's op in hun Babyhuis Prinses Margriet. In het archief van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen ligt een indrukwekkend fotoalbum van dit babyhuis. Maar er is meer bewaard gebleven. Een oud-verzorgster heeft nog brieven van de ouders van de baby's, geschreven tijdens de oorlog en in de maanden daarna. Deze brieven geven een indringend beeld van het dagelijks leven in Amsterdam tijdens de hongerwinter, met onder andere beschrijvingen van zoektochten naar voedsel, het gesjoemel met bonnen en de zwarte markt. Daarnaast lees je hoe groot de wanhoop van veel ouders geweest is.

€ 6,00

Waarom bestellen bij Scheltema?

Vanaf €17,50 aan nieuwe Nederlandstalige boeken gratis verzending.

Gratis retourneren.

Boektype Verkrijgbaar in extra informatie Voorraad Prijs Levertijd Uw bestelling
Tweedehands
Goed
Winkel Rokin € 6,00

We streven naar voor 23:00 uur besteld, de volgende dag in huis.

Vandaag besteld, vandaag in huis.

U betaalt hiervoor geen extra kosten, maar het standaard verzendtarief

Reserveren en ophalen op het Rokin.

ISBN
9789047201380
Uitgever
Ambo/Anthos Uitgevers
Druk vanaf
1e
Verschenen
01-04-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
288 pp.
Bindwijze
Paperback
Rubriek
Literatuur

Bij een bestelling kunt u online direct afrekenen. U kunt betalen met iDeal, Master Card, Visa, American Express, Paypal, Mister Cash en de Digitale Boekenbon. Vanzelfsprekend worden deze gegevens ook over een beveiligde (SSL) verbinding verstuurd waarmee uw veiligheid is gegarandeerd.

Verzendkosten en levertijden

Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 17,50. 

Bij bestellingen onder de € 17,50 bedragen de verzendkosten €2,95.

Voor verzending naar België wordt € 2,95 gerekend. De verzenkosten van tweedehands boeken bedragen € 2,95.

Bij verzending naar Duitsland rekenen wij € 20 per bestelling. Naar overige landen verzenden wij niet.

Let op: vanwege grote drukte bij PostNL kan de levertijd momenteel helaas langer zijn dan u van ons gewend bent.

Reserveren

Nieuwe, tweedehands boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering direct online betalen of u betaalt bij het afhalen van uw reservering in de winkel. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'.

Loading...

.
pro-mbooks1 : scheltema