07
mrt

Franse topauteur Laurent Binet signeert Beschavingen!

zaterdag 7 maart 2020 17:00

Franse topauteur Laurent Binet signeert Beschavingen!

Het is Boekenweek, hét boekenfeest van het jaar. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart vieren we het boek in al zijn vormen. Het thema van dit jaar is Rebellen en dwarsdenkers, en daar hoort natuurlijk een mooi programma bij. 

Op zaterdag 7 maart brengt de Franse auteur Laurent Binet een bezoek aan onze winkel. Bekend van onder meer de wereldbestseller HhhH, tevens verfilmd. Zijn nieuwste boek is recent verschenen onder de titel Civilizations, in Nederland bekend als Beschavingen. Ontmoet de man die werkelijk alle literaire prijzen in Frankrijk ontving. Vanaf vijf uur, bij ons op de begane grond. Tot dan!

Over 'Beschavingen':

In zijn nieuwe roman schetst Laurent Binet op meesterlijke wijze een alternatieve wereldgeschiedenis.

Rond het jaar 1000 Freydis, de dochter van Noorman Erik de Rode vaart naar het zuiden.
1492 Columbus ontdekt Amerika niet.
1531 De Inca’s vallen Europa binnen.

Onder welke voorwaarden had de geschiedenis anders kunnen lopen? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika misten drie dingen om de conquistadores te kunnen weerstaan. Hadden ze het paard, het ijzer en de antistoffen tegen Europese ziektes gehad dan zou de hele wereldgeschiedenis herschreven moeten worden.

In Beschavingen gaat Binet aan de haal met deze hypothese: de laatste Inca Atahualpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar zet voet aan land in het Europa van keizer Karel v. Wat komt hij daar tegen? De Spaanse inquisitie, de reformatie van Luther, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen: Joden in Toledo, Moren in Granada, de geuzen in Nederland – voor Atahualpa zijn het allemaal mogelijke bondgenoten waardoor het omverwerpen van het regime uiteindelijk een fluitje van een cent is.

Binet speelt met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken over hoe het met de wereld is gesteld; welke rol spelen intrige en toeval in wat wij doorgaans als vaststaand, als beschaafd, beschouwen?

pro-mbooks1 : scheltema