07
mrt

Presentatie: Pleidooi tegen enthousiasme van Coen Simon

zaterdag 7 maart 2020 14:00

Presentatie: Pleidooi tegen enthousiasme van Coen Simon

Het is Boekenweek, hét boekenfeest van het jaar. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart vieren we het boek in al zijn vormen. Het thema van dit jaar is Rebellen en dwarsdenkers, en daar hoort natuurlijk een mooi programma bij. 

We leven in een tijd waarin fact free politics en fake news aan de orde van de dag zijn. Feiten maken niet langer de dienst uit, maar we laten ons leiden door enthousiasme en geestdrift. De hoogste tijd voor een pleidooi tégen deze vorm van enthousiasme, en wel van filosoof Coen Simon. Want een leven zonder waarheid is niet zonder zorgen. Hij schreef Pleidooi tegen enthousiasme: als waarheid een kwestie van smaak wordt en reikt op zaterdag 7 maart om 14:00 uur het eerste exemplaar uit aan absurdistisch cabaretier Micha Wertheim. Wees welkom!

Over Pleidooi tegen enthousiasme:

"Wij zijn geen doemdenkers. Echt niet. No fucking way." Hoe hartstochtelijk we ook pleiten voor een betere wereld, we kunnen niet ontkennen dat naast geestdrift vooral onmacht domineert. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nihilisme echt wortel geschoten. Iedereen kan alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, antivaxxer, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je bubbel. Niet de waarheid, maar het enthousiasme is het overtuigingsmiddel. "Mensen kopen niet wat jij doet, maar waarom je het doet," is het motto van een TED Talk met meer dan 46 miljoen views. En zo is het, we laten ons liever dan door de feiten overtuigen door ideas worth spreading.

Coen Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift, die zo gemakkelijk zonder feiten kan. Want terwijl enthousiasme viraal gaat, ligt de waarheid in het midden – ergens tussen glutenvrije onzin en feitenvrije bullshit.

pro-mbooks1 : scheltema