13
jun

Presentatie: 'Het uurwerk van de ziel'

woensdag 13 juni 2018 16:30

Presentatie: 'Het uurwerk van de ziel'

Deze 13e Juni is het honderddertig jaar geleden dat Fernando Pessoa geboren werd. Ter gelegenheid daarvan verschijnt vandaag bij uitgeverij Koppernik het boek Het uurwerk van de ziel, met foto’s van Ana Carvalho bij citaten uit Pessoa’s Boek der rusteloosheid, vertaald door Harrie Lemmens. De foto’s maken deel uit van een reeks die werd gepubliceerd in het (digitale) tijdschrift Zuca-Magazine.

Tijdens de presentatie, van 16.30-18.30, zal dichteres Gerry van der Linden aan de hand van geprojecteerde foto’s in gesprek gaan met Ana Carvalho en leest Vincent van den Berg voor uit het Boek der rusteloosheid.

 

Over Ana Carvalho:

Ana Carvalho (Porto 1952) heeft o.a. Thomas Mann, Ernst Jünger, Cees Nooteboom, Hugo Claus en Judith Herzberg vertaald in het Portugees. Als fotografe heeft ze o.a. geëxposeerd in Amsterdam, Brussel, Utrecht en Porto. Ze publiceerde twee fotoboeken: Marterramaren O Mundo de Lobo Antunesen leverde de omslagfoto voor romans van ondermeer Agualusa, Dulce Maria Cardoso en Raduan Nassar. En voor Pessoa’s Boek der rusteloosheiden God is een Braziliaanvan Harrie Lemmens, waarvoor ze ook een fotokatern samenstelde. Verder is ze vormgeefster van het digitale tijdschrift over Portugeestalige literatuur www.zuca-magazine.nl

De titel, Het uurwerk van de ziel(of in het Portugees O Relógio da Alma), is géén citaat van Pessoa maar een onderschrift van Ana Carvalho bij haar foto van het omslag. Behalve de foto’s en citaten bevat het boek twee inleidende teksten, van resp. José Eduardo Agualusa en Abdelkader Benali.

 

MINDBUSZEUS2 : scheltema