Lezingen & Interviews

28
sep

NRC Boekenclub LIVE #3: Otmars zonen van Peter Buwalda

zaterdag 28 september 2019 15:00

Elke vrijdag recenseert NRC recent verschenen boeken, maar minstens zo interessant is wat u, de lezer thuis, er wel niet van denkt. Daarom organiseert de krant maandelijks een online leesclub, waarbij uw mening centraal staat. De derde leesclub staat in het teken van een roman waar boekminnend Nederland maar liefst acht jaar reikhalzend naar heeft uitgekeken: Otmars zonen van Peter Buwalda. Op zaterdag 28 september kunt u tijdens de Live Leesclub met de auteur zelf in gesprek. U bent van harte welkom tijdens deze bijzondere middag!

Lees verder
17
okt

Lezing: Fleet Maull over 'Radical Responsibility'

donderdag 17 oktober 2019 18:00

In samenwerking met het Shambhala Centrum in Amsterdam hebben we deze donderdag 17 oktober een zeer speciale lezing voor u in petto!

Fleet Maull schreef het boek 'Radical Responsibility' over hoe je je eigen leven in de hand kan nemen en invloed kan uitoefenen over je lot. Maull, ook wel bekend als 'The Prison Monk' zal zijn inzichten, verworven over de jaren van zijn tumultueuze leven, aan ons komen uitleggen. U bent van harte welkom te luisteren naar zijn unieke verhaal en de tips&trucs van deze inspirerende meditatieleraar.

U bent welkom vanaf 18 uur op de 4e etage. Graag tot dan!

Lees verder
19
okt

Maand van de Geschiedenis: Bianca Stigter over Atlas van een bezette stad

zaterdag 19 oktober 2019 16:00

Bijna 75 jaar na dato is de bezetting van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nog altijd voel- en zichtbaar. Historica en redacteur bij NRC Bianca Stigter inventariseerde welke gebeurtenissen er precies plaatsvonden in onze hoofdstad. Waar zaten de nsb'ers, waar dook men onder en van waaruit werkten Vrij Nederland en Het Parool? Zo kwam ze tot een prachtig geïllustreerde atlas, die reikt tot achter de voordeur van de bewoners die Amsterdam toen kende. Op zaterdag 19 oktober om 16:00 uur brengt Bianca Stigter in het kader van de Maand van de Geschiedenis een bezoek aan onze winkel en vertelt ze de indrukwekkende verhalen uit deze veelbewogen periode. U bent van harte welkom om te komen luisteren!  

Lees verder
27
okt

Maand van de Geschiedenis: Caroline Hanken over Een huis genaamd Marseille

zondag 27 oktober 2019 16:00

We kennen Huis Marseille tegenwoordig als prachtig fotomuseum. Maar dit indrukwekkende pand aan de Keizersgracht kent een rijke geschiedenis. Sinds de bouw in 1665 heeft een bonte stoet aan figuren hier gewoond. Allemaal met een eigen verhaal. Antropoloog Caroline Hanken besloot op zoek te gaan naar de verhalen achter de gevel van zowel Keizersgracht 401 als het buurpand ernaast. In Een huis genaamd Marseille maken we kennis met de bewoners. Op zondag 27 oktober is Caroline Hanken in het kader van de Maand van de Geschiedenis te gast en vertelt ze over de historie van Huis Marseille. Een middag om niet te missen!

Lees verder
12
okt

Lezing: Olaf Koens over 'Paarden vliegen businessclass'

zaterdag 12 oktober 2019 17:00

Dat Olaf Koens was uitgeroepen tot journalist van het jaar bewijst hij maar weer met zijn nieuwste publicatie. In 'Paarden vliegen businessclass' weet hij op onnavolgbare wijze de situatie in het MiddenOosten te schetsen via de wijze waarop dieren leven en overleven, in een land verscheurd door oorlog, machtswellust, en religieuze extremisten. Olaf brengt zijn verhalen en anekdotes met veel humor en compassie naar voren. 

Vandaag, zaterdag 12 oktober, zijn wij hier in Scheltema zeer verheugd deze spraakmakende journalist te mogen ontvangen voor een lezing, en u kunt daar bij zijn!

Vanaf 17 uur, op de 4e etage. U bent welkom!

Lees verder
19
okt

Maand van de Geschiedenis: Wim Pelt over Maup Caransa

zaterdag 19 oktober 2019 15:00

De naam Maup Caransa doet ook vandaag de dag nog vele Amsterdamse belletjes rinkelen. Geïnspireerd door de vrije zestiger jaren besloot de flamboyante vastgoedmagnaat het, in zijn optiek, nogal saaie Amsterdam nieuw leven in te blazen. Het leverde hem een leven vol glitter en glamour op, maar ook de keerzijde van de medaille bleef Maup niet bespaard: in 1977 werd hij als eerste miljonair in Nederland ontvoerd. Een leven dat zeker de moeite van het onderzoeken waard is, zo dacht ook historicus Wim Pelt. Zijn zoektocht resulteerde in een geweldige biografie van een Amsterdamse legende. Op zaterdag 19 oktober vertelt Wim Pelt in het kader van de Maand van de Geschiedenis dit bijzondere verhaal. Zien we u dan?

Lees verder
27
okt

Maand van de Geschiedenis: de geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

zondag 27 oktober 2019 15:00

Op zondag 27 oktober om 15:00 uur brengen Marieke van Delft en Reinder Storm, auteurs van het onvolprezen De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten een bezoek aan de winkel. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal zullen zij hun licht laten schijnen op de rijke geschiedenis die ons land kent. U bent van harte welkom om te komen luisteren!

Lees verder
pro-mbooks1 : scheltema