17
feb

Kunstweken: Lezing Nico Koster, Amsterdam en zijn iconen

zondag 17 februari 2019 16:00

Kunstweken: Lezing Nico Koster, Amsterdam en zijn iconen

Het zijn de kunstweken bij Scheltema! Een breed begrip, deze middag belichten we de wereld van de fotografie!

Vandaag hebben we een interview met Nico Koster. Hij zal in gesprek gaan met Corrie Verkerk. Koster wist een divers gezelschap aan iconen voor de gevoelige plaat te krijgen, maar mag zelf ook al wel een icoon genoemd worden. Winnaar van de World Press Photo en de Zilveren Camera. Deze man heeft genoeg verhalen te vertellen om iedere dag een lezing te geven, maar bij ons is hij slechts een uurtje. Dus grijp je kans! Exclusief bij Scheltema, op de vierde etage.

Over 'Amsterdam en zijn iconen':

Dit iconische beeld van Yoko Ono en John Lennon is natuurlijk een jaren-zestig-beeld, maar nog altijd even krachtig en tot de verbeelding sprekend. Nog steeds is er oorlog en gruwel, maar ook een constante roep om verzoening en vrede. Dit is het krachtenspel waar wij als mens dagelijks tussen staan en iedere keer weer op zoek gaan naar oplossingen.

Maar dit ene beeld in het Hilton in Amsterdam verbindt ook de verschillende facetten van het nieuwe boek met werk van fotograaf Nico Koster. Deze verzameling beelden geeft niet alleen een prachtig beeld van Amsterdam in al zijn facetten over de afgelopen vijftig jaar, maar geeft ook ruimte aan een bonte verzameling kunstenaars die deze stad als podium hebben verkozen. Veel van deze kunstenaars zijn ook nu nog bekend als de kern van de Cobra beweging. Nico Koster was nieuwsfotograaf, maar behoorde tevens tot de intimi van kunstenaars als o.a. Karel Appel, Willem de Kooning, Alechinsky, Constant, Corneille en Eugene Brands.

Dit fotoboek geeft een fraai overzicht van vijftig jaar fotografie van de hand van Nico Koster, maar ook een intrigerend beeld van een stad in beweging en van de kunstenaars die die tijd kleur hebben gegeven en nog immer van betekenis zijn.

Nico Koster (1940) volgde een opleiding aan de grafische school en leerde fotograferen tijdens zijn militaire diensttijd. In 1963 ging hij werken bij De Telegraaf. Koster maakte onder andere reportages over sport, society, mode en begon in de jaren tachtig zijn eigen Galerie Moderne in de Amsterdamse Nieuwe Spiegelstraat.

pro-mbooks1 : scheltema