27
mei

Lezing: 'De Kim-dynastie' van Casper van der Veen

zondag 27 mei 2018 16:00

Lezing: 'De Kim-dynastie' van Casper van der Veen

Casper van der Veen is DE specialist over Noord-Korea. Al jaren voorziet hij ons van verduidelijkende info over hoe het er echt aan toegaat in dit land met dit bizarre regime. In zijn boek 'De Kim-dynastie' deed hij ons al wat opvallende (en soms verbijsterende) zaken uit de doeken.

We kennen allemaal de vreemde acties van Kim Jong-Un, maar zijn dit de bewegingen van een idiote megalomane gek, of een weldoordacht slinks strateeg? Gaat de recente ontmoeting met Moon Jae-In leiden tot een vredesverdrag? Als iemand het ons kan vertellen dan is het toch wel Casper van der Veen.

Kom luisteren naar deze lezing over dit spraakmakende onderwerp.

 

Over De Kim-dynastie:

Hoe heeft het zover kunnen komen? Die vraag klinkt de afgelopen tijd geregeld wanneer het over Noord-Korea gaat. In De Kim-dynastie vertelt journalist en historicus Casper van der Veen de geschiedenis van het communistische land dat geleid wordt door Kim Jong-un. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen.

Van der Veen prikt door mythes en clickbait heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven. De 25 miljoen Noord-Koreaanse burgers krijgen in dit boek ook de rol die ze in andere media wordt ontzegd. Ze zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen – net als elders ter wereld.

In De Kim-dynastie blijven werkelijk gebeurde absurde situaties niet onderbelicht. Een greep: de ontvoering van een Zuid-Koreaanse topregisseur en -actrice door Kim Jong-il om propagandafilms te maken, hoe een van de Kims zijn recht op de troon verloor door een trip met een vals paspoort naar Tokio en hoe Pyongyang een passagiersvliegtuig opblies in de hoop de Olympische Spelen in Seoul te frustreren.

Van der Veen biedt de lezer een helder overzicht van de recente geschiedenis van Noord-Korea en een beter begrip van de modus operandi van het huidige bewind.

MINDBUSZEUS2 : scheltema