13
jun

Presentatie: Fernando Pessoa 'Een spoor van mezelf'

donderdag 13 juni 2019 17:00

Presentatie: Fernando Pessoa 'Een spoor van mezelf'

Fernando Pessoa (1888-1935) is de grootste Portugese dichter. Hij liet een kist na met duizenden volgekrabbelde velletjes. Harrie Lemmens is een gepassioneerd vertaler van vele van deze gedichten en wist uit die chaos een prachtige bundel samen te stellen. 'Een spoor van mezelf' wordt vandaag exclusief bij Scheltema gepresenteerd. Harrie Lemmens zal worden geïnterviewd door Abdelkader Benali, en Radna Fabias en Jan-Willem Anker lezen gedichten voor. Dit poëtische feest vindt plaats op onze tweede etage en u bent meer dan welkom!

Over Fernando Pessoa, Een spoor van mezelf. Een keuze uit de orthonieme gedichten:

Vertaald door Harrie Lemmens. Het Portugese woord pessoa komt van het Latijnse persona, dat zowel ‘mens’ als ‘masker’ betekent. Precies daar moeten we Fernando Pessoa (1888-1935) plaatsen, in de wereld van schijn, vermomming, spel, fictie. Hij vergelijkt zichzelf met een podium waarop allerlei acteurs rondlopen. Pessoa is een hele reeks anderen, een hele reeks ‘zelven’, heteroniemen genaamd. De bekendste zijn prozaschrijver Bernardo Soares (van het Boek der rusteloosheid) en de dichters Alberto Caeiro, Ricardo Reis en Álvaro de Campos. 

Hij heeft echter ook onder zijn eigen naam gedichten geschreven. Van dat orthonieme werk zag maar weinig het licht tijdens zijn leven: het boek Boodschap, een bundel Engelse gedichten en bijdragen aan diverse tijdschriften. Pas lang na zijn dood werden alle losse orthonieme gedichten bijeengebracht in drie delen van elk ruim vijfhonderd bladzijden.

Deze bundel is een keuze uit die schatkist vol voltooide en onvoltooide gedichten. Door de chronologische indeling kan de lezer de ontwikkeling van Pessoa volgen, zijn zoektocht door allerlei stromingen en stijlen, maar ook de inhoudelijke verschuivingen. Een onmisbare aanvulling op wat De Arbeiderspers reeds heeft uitgegeven van Portugals grootste dichter.

pro-mbooks1 : scheltema