22
jan

Presentatie: 'Het misverstand' van Peter Hein

zondag 22 januari 2017 14:00

Presentatie: 'Het misverstand' van Peter Hein
Een stadje, twee doden en de opkomst van het nazisme: op zondag 22 januari presenteert Peter Hein het prachtige 'Het misverstand'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Peter Hein, gescheiden van zijn ouders, ondergedoken. Meer dan zeventig jaar later besloot hij op zoek te gaan naar het verhaal achter zijn joodse wortels en stuitte daarbij op de verhalen rondom de moord op zijn oudoom. Bent u benieuwd naar deze indrukwekkende geschiedenis? Stuur een mail naar roos@scheltema.nl en u bent van harte welkom tijdens de presentatie van 'Het misverstand'!

 

Over 'Het misverstand':

Het waargebeurde verhaal van een moord binnen een Joodse gemeenschap ten tijde van het opkomende nazisme

Tijdens de speurtocht naar zijn Joodse wortels stuit Peter Hein op verhalen over de moord op zijn oudoom. In het Duitse, idyllische Oost-Friese havenstadje Weener wordt in sep-tember 1933 op klaarlichte dag Wolf de Jonge -vermoord door de wereldvreemde Joël Pinto. -Iedereen is ervan overtuigd dat het slachtoffer Albert de -Jonge had moeten zijn, de achterneef. Tussen hem en de moordenaar bestond een jarenlange vete. Die vete wordt binnen de familie af-gedaan als een uit de hand gelopen pesterijtje.

Maar niets blijkt te zijn zoals het aanvankelijk leek. Het romantische stadje was niet zo idyllisch. Over het hele drama hangt de zwarte wolk van het nazisme en de dreiging van de ondergang. De rol die Albert speelde, is ronduit verbijsterend en de pesterijtjes waren helemaal niet zo onschuldig. Langzaam begrijpt Peter Hein waarom de moordenaar tot zijn wanhoopsdaad kwam. En wie was nou eigenlijk het beoogde slachtoffer?

pro-mbooks1 : scheltema