13
jun

Presentatie: 'Kroesvee' van John Meilink

donderdag 13 juni 2019 17:00

Presentatie: 'Kroesvee' van John Meilink

We kennen allen het schandelijke verleden van de VOC, maar er zijn ook genoeg verhalen te vertellen over de minder bekende West Indische Compagnie. Het Boek 'Kroesvee' is gebaseerd op historische feiten. Donderdag 13 juni presenteert John Meilink deze nieuwe historische roman over een duistere tijd in de Nederlandse geschiedenis geschreven vanuit de optiek van o.a. de handelaren. Wat dreef deze mensen om de medemens te verkopen als handelswaar? John Meilink deed gedegen research en schreef 6 jaar aan dit boek, dus deze 13 juni zal een feestelijke gebeurtenis worden na al dit harde werk! U bent welkom mee te vieren bij ons in Scheltema.

Over 'Kroesvee':

De West-Indische Compagnie heerst over de Afrikaanse Goudkust. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan schreeuwen de plantages om goedkope arbeidskrachten, maar het aanbod is schaars. Afrikaanse koninkrijken en Europese compagnieën handelen volgens oude verdragen, die zorgvuldig worden nagekomen. Als in november 1687 een dorpje in het Denkyira-rijk door illegale slavenhalers wordt leeggeplukt, zijn daarom de rapen gaar. Hollanders, Zeeuwen, Brandenburgers en andere Europeanen vechten om de buit, terwijl lokale stammen proberen wapens te bemachtigen om zo hun invloed uit te breiden. Het resultaat: een moeras van intriges, corruptie en geweld. In die agressieve wereld leeft blank en zwart wantrouwend naast elkaar,verbonden door hebzucht en geteisterd door hitte, ziekte en armoede. Aldemar Burghoutsz, schipper van de Griffioen, probeert zijn ruimen vol te krijgen. Slaven brengen geld op. Zij zijn vee. Kroesvee.

Kroesvee is een roman, met fictieve personen en gebeurtenissen. De grote lijnen zijn echter historisch en de (politieke/sociale/militaire) context is zo waarheidsgetrouw mogelijk geschetst. Decor, landschappen, forten en nederzettingen zijn authentiek en zo veel mogelijk gebaseerd op oude reisverslagen.

pro-mbooks1 : scheltema