23
mei

Presentatie: Lyme, the first epidemic of climate change, van Mary Beth Pfeiffer

donderdag 23 mei 2019 17:00

Presentatie: Lyme, the first epidemic of climate change, van Mary Beth Pfeiffer

Steeds meer mensen krijgen op de een of andere manier te maken met de ziekte van Lyme. Helaas bestaat er nog altijd veel onwetendheid over de symptomen, behandeling, preventie en gevolgen. De Lymevereniging zet zich in om dit te veranderen en zo veel mogelijk actuele informatie te verspreiden. Op donderdag 23 mei om 17:00 uur ontvangen we Mary Beth Pfeiffer, de Amerikaanse onderzoeksjournalist en auteur van het boek Lyme, the first epidemic of climate change. In haar onderzoek legt ze de connectie tussen de opwarming van de aarde en de steeds snellere verspreiding van de ziekte van Lyme. U bent van harte welkom om te komen luisteren naar belangrijke verhaal.  

 

Over Lyme, the first epidemic of climate change:

De Amerikaanse wetenschapsjournalist met Nederlandse achtergrond Mary Beth Pfeiffer heeft zich jarenlang verdiept in de ziekte van Lyme, die zich in hoog tempo over de wereld verspreidt. Door stijgende temperaturen kunnen teken zich in steeds meer gebieden op de wereld handhaven. De ziekte van Lyme is de eerste epidemie die wordt aangewakkerd door de klimaatverandering. Op dit moment krijgen alleen al in de Verenigde Staten en Europa jaarlijks een half miljoen mensen Lyme.

Mary Beth Pfeiffer laat zien hoe mensen hebben bijgedragen aan deze groeiende bedreiging van de volksgezondheid en hoe de medische wereld het gevaar van deze ziekte onderschat. Ze vertelt hartverscheurende verhalen over families die verwoest zijn door een enkele tekenbeet, en over de keuze van een vrouw om een einde aan haar leven te maken na een uitputtende zoektocht naar genezing. Vanwege haar banden met Nederland komen in het boek tal van Nederlandse voorbeelden voor.

Pfeiffer waarschuwt ook voor de opkomst van andere tekenbeetziekten die maken dat Lyme moeilijker te behandelen is, en die elk hun eigen risico’s met zich meebrengen.

Het boek van Mary Beth Pfeiffer is het resultaat van jarenlange grondige wetenschapsjournalistiek naar deze raadselachtige ziekte, die je aan het denken zet over de rol van de medische wereld. Het boek is een krachtig pleidooi om de inspanningen voor preventie van Lyme en voor onderzoek te intensiveren.

'Een belangrijke bijdrage aan de openbare kennis over Lyme' Prof. Christian Perronne, hoofd infectieziekten Raymond Poincaré universiteitsziekenhuis, Garches, Frankrijk

'Dat artsen vaak geen behandeling hebben voor Lyme als je er laat bij bent, dat is nog tot daaraantoe. Maar dat ze amper belangstelling hebben voor de ziekte en de patiënten, dat is niet te verkroppen. Waarom worden er nog steeds tests uit de jaren tachtig gebruikt, die ook in een late fase de diagnose missen in een kwart van de gevallen? Waarom wordt er zo weinig onderzoek gedaan naar deze ziekte, terwijl, alleen al in Nederland, het leven van tienduizenden patiënten en hun families is geruïneerd? Het fascinerende boek van Mary Beth Pfeiffer leert je hoe dat zo is gekomen.' Fred Verdult, voorzitter Lymevereniging

pro-mbooks1 : scheltema