11
jul

Presentatie: Soefies en transgenders van Wilma van der Maten

donderdag 11 juli 2019 17:00

Presentatie: Soefies en transgenders van Wilma van der Maten

De positie van transgenders wordt in sommige delen van de wereld nog altijd niet geaccepteerd. Zo vroeg de Pakistaanse Inaya in 2017 asiel in Nederland, omdat haar vader haar uit eerwraak wilde vermoorden. Journalist Wilma van der Maten dook in deze gecompliceerde materie en ontdekte dat deze 'zondaars' binnen soefieheiligdommen juist bejubeld worden. Op donderdag 11 juli om 17:00 uur presenteert ze het eindresultaat van haar zoektocht, Soefies en transgenders: kinderen van een betere God. U bent van harte welkom om te komen luisteren!

 

Over Soefies en transgenders:

De Pakistaanse transgender Inaya vroeg in 2017 in Nederland politiek asiel aan nadat haar vader haar uit eerwraak wilde vermoorden. Zowel de cultuur als de religie accepteert deze zondaars niet. Toch was er in de oude Indusbeschaving vijfduizend jaar geleden groot respect voor deze hijras. Ze bewaakten de harems van de Islamitische vorsten (1526-1858). Onder het Britse koloniale bestuur begon de discriminatie. Maar in de heilige graftombes van de soefies worden deze verstotenen als 'kinderen van allah' bejubeld. Transseksuelen staan het dichtst bij de genderloze God. 'Niemand is goed of slecht. Oh God zegen de gehele mensheid,' dichtte Bulleh Shah (1680-1757), een van de grootste soefies die Pakistan voortbracht. Met zijn romantische gedichten en liederen probeerde hij zijn aanhangers bij te brengen dat er meer in het leven is dan alleen je geslacht.

Over Wilma van der Maten:

Wilma van der Maten publiceerde eerder bij uitgeverij Conserve Jakarta aan Zee – Verhalen over de Indonesische hoofdstad en Vergeten door het Vaderland, over kinderen uit gemengde huwelijken die na de Indonesische onafhankelijkheid de toegang tot Nederland werd geweigerd. Vanuit Pakistan bericht ze tegenwoordig als freelance correspondent voor Nederlandse en Belgische media.

pro-mbooks1 : scheltema