10
okt

Presentatie: 'Wie de rechtvaardigen zoekt' van Richard Osinga

donderdag 10 oktober 2019 17:00

Presentatie: 'Wie de rechtvaardigen zoekt' van Richard Osinga

De joodse tradities zijn doordrenkt met mysteries, zowel in de lange voorgaande geschiedenis, als in de tegenwoordige dagelijkse praktijk. Dit vormt een leitmotiv in de nieuwste roman van Richard Osinga. Deze donderdag 10 Oktober presenteren we bij Scheltema  'Wie de rechtvaardigen zoekt'. Een potentieel zeer succesvolle roman dat een menselijk verhaal vertelt temidden van grootse thema's die de wetten van tijd en ruimte overschrijden. Het boek wordt wel vergeleken met het meesterwerk 'Wolkenatlas' van David Mitchell.

U bent welkom om aan de wieg te staan van deze boeiende roman. Vanaf 17 uur op de 4e etage!

Over 'Wie de rechtvaardigen zoekt':

In deze roman vertelt Osinga de joodse mythe van de Rechtvaardigen en de ondergang van de wereld. Een caleidoscopisch verhaal waarin de personages onderling verbonden zijn in een mysterieuze keten van vertellingen.

Op de joodse begraafplaats van Worms staart een oude vrouw in gedachten verzonken naar twee graven. De stadsgids die haar begeleidt, vertelt dat onder een van de grafstenen Alexander Susskind ligt, een dertiende-eeuwse koopman die volgens de overlevering de eerste van zesendertig Rechtvaardigen was. En dat een oude joodse legende zegt dat de wereld niet vergaat zolang er nog een van die Rechtvaardigen rondloopt. De vrouw glimlacht vriendelijk en zegt: 'Ik kende Alexander, lang geleden.' Het is het begin van een haast Bijbelse vertelling waarin schijnbaar doodgewone stervelingen een hoofdrol vervullen. Langzaam maar zeker wordt zichtbaar hoe zij, over de grenzen van tijd en ruimte heen, met elkaar verbonden zijn.

'Richard Osinga betoont zich in deze roerende, erudiete roman een schrijver die weet hoe hij mensen, hun zorgen en idealen, hoop en pijn met elkaar in samenspraak kan brengen - poëtisch en weerbarstig, even geestig als schrijnend. Al tijdens het lezen verandert je kijk op de mensen om je heen. Draagt niet iedereen bij aan het instandhouden van de wereld door naar vermogen naar liefde, vrijheid en rechtvaardigheid te streven?' Désanne van Brederode

pro-mbooks1 : scheltema