19
jan

Scheltema's Stripdagen: Hein de Kort signeert

zondag 19 januari 2020 14:00

Scheltema's Stripdagen: Hein de Kort signeert

Hein de Kort staat bekend als 's lands meest productieve striptekenaar. Zo verschijnen zijn strips dagelijks in Het Parool, waar hij onder de noemer Piet en Riet van de Buis spotprents plaatst naar aanleiding van de naam van een televisieprogramma. In 1992 werd het gehele oeuvre van Hein de Kort bekroond met de Stripschapprijs. Op zondag 19 januari brengt deze grootheid een bezoek aan de winkel en signeert hij speciaal voor u zijn werk. Wees erbij!

 

Over Hein de Kort:

Hein de Kort begint al vroeg in zijn leven met het voltekenen van alles wat maar in zijn buurt komt. Hij doet het Atheneum en daarna een opleiding tot docent tekenen en handvaardigheid, waar al snel blijkt dat Meester de Kort in lesgeven danig tekort schiet. Na drie jaar gejengel aangehoord te hebben hangt hij zijn krijtje aan de wilgen om te gaan doen waarvan hij zelf altijd zei: "... als werkelijk helemaal niks meer lukt, kan ik altijd nog strips maken." Hein de Kort vindt al snel aansluiting bij de uitgeverij van Ger van Wulften, ESPEE, uitgever van o.a. De Familie Doorzon en Joop Klepzeiker. Hein: "Ger gaf destijds het enige stripblad uit dat er in mijn ogen toe deed; GUMMI, een stripblad voor volwassenen. Na mijn entree bij de uitgeverij hield het blad al snel op te bestaan …"

Via ESPEE/Ger van Wulften kon Hein zijn eerste strips ("Korte Grappen")geplaatst krijgen in een krant. Bij de Waarheid, het partijblad van de CPN. Al was dat niet omdat hij overtuigd communist was. "Als de Telegraaf me als eerste had gevraagd, had ik ook ja gezegd."

Hein de Kort verhuist later naar uitgeverij Big Balloon, nadat hij ook een tijd voor Eppo/Wordt Vervolgd heeft gewerkt als redactietekenaar en huis-tafelvoetballer. Van Hein de Kort verschijnen/verschenen regelmatig nieuwe albums, onder andere 'Dirk en Desiree' (uit de Neuwe Revu), 'Eikels' (OOR), 'Jean-Pierre' (Eppo/Wordt Vervolgd), 'Mijn moeder begrijpt me niet …' (Nieuwsblad vh Noorden/Leeuwarder Courant), 'Pardon Lul' (PENTHOUSE) en 'Piet & Riet van de Buis' (Het Parool). Tegenwoordig wordt zijn werk uitgegeven bij Uitgeverij L (Luitingh-Sijthoff).

Hein maakte samen met Eric Schreurs voor Penthouse de strip Dick van Bil. In zijn begintijd werden de strips van Schreurs en De Kort als shockerend ervaren. De gags waren hard en confronterend, de tekstballonnetjes onregelmatig en de plaatjes waren kliederig en vies. In 1992 ontving Hein de Kort de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. En in 2013 de Stripschappenning voor Beste Stripalbum in de categorie Avontuur en Humor. Hein: "dat Avontuur snap ik …"

Hein tekent/tekende hij voor verschillende bladen zoals Revu, Sportweek, Penthouse, Nieuwsblad vh Noorden, Leeuwarder Courant, Libelle, Financieele Dagbladen, Onze Taal en diverse bedrijfsbladen. In het Parool verschijnt dagelijks zijn getekende column 'Piet & Riet van de Buis'.

pro-mbooks1 : scheltema