25
jan

Scheltema's Stripdagen: Het leven van Marten Toonder, met Klaas Driebergen en Rob Barnhoorn

zaterdag 25 januari 2020 15:00

Scheltema's Stripdagen: Het leven van Marten Toonder, met Klaas Driebergen en Rob Barnhoorn

Vaste prik tijdens Scheltema's Stripdagen: een mooie middag rondom Marten Toonder! Van de partij zijn Klaas Driebergen en Rob Barnhoorn, die zullen vertellen over het leven en werk van de geestelijk vader een van 's lands meest populaire stripverhalen, Heer Bommel en Tom Poes. Klaas Driebergen zal de connectie tussen Ierland en Toonders werk toelichten, en Rob Barnhoorn zal ingaan op de betekenis van Toonders verhalen voor onze huidige tijd. Dit zijn twee aspecten van Toonders werk die zowel kenners als andere liefhebbers van Toonders werk zeer interessant zullen vinden. U bent van harte welkom om te komen luisteren naar beide heren!

 

Over Marten Toonder:

Marten Toonder neemt in de galerij van de Nederlandse literatoren een unieke plaats in, omdat hij een geheel nieuw genre van literatuur heeft gecreëerd.

De combinatie van tekst en afbeeldingen die zijn Bommelverhalen kenmerkt, plaatst Toonders werk in het stripgenre; zijn virtuoze taalgebruik verleent het literaire kwaliteit.

Begonnen in de oorlog als krantenstrip voor kinderen, won de reeks door de jaren aan diepgang. Met de uitgave van de verhalen in paperbackvorm, door de Bezige Bij begonnen in 1967, kwam de literaire erkenning.

Met de opname van Toonder in 'het pantheon', de eregalerij van de honderd grootste Nederlandse literatoren ooit in het Letterkundig Museum, heeft hij zich definitief een plaats veroverd tussen de allergrootste schrijvers van Nederland.

pro-mbooks1 : scheltema