29
apr

Maand van de Filosofie: Joep Dohmen

zaterdag 29 april 2023 13:00

Maand van de Filosofie: Joep Dohmen

Maand van de Filosofie: Joep Dohmen

Op zaterdag 29 april komt Joep Dohmen langs Scheltema om een lezing te geven. Joep zal een lezing geven naar aanleiding van zijn nieuwste boek Iemand zijn. Aansluitend zal Joep signeren. 

Over 'Iemand zijn. Filosofie van de persoonlijke vorming'
Hoe kunnen we ons leven vormgeven? In zijn magnum opus Iemand zijn laat filosoof Joep Dohmen zien op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen. In de voorbije decennia hebben we onze joods-christelijke traditie achter ons gelaten en zijn we in een neoliberale samenleving terechtgekomen, die zich kenmerkt door een verregaande individualisering. Vrij zijn om je eigen leven te leiden is de hartenwens van de laatmoderne mens. Maar de vervulling daarvan blijkt verre van eenvoudig. Joep Dohmen herneemt in Iemand zijn de klassieke visie op filosofie als persoonlijke vorming. 
In het voetspoor van Socrates, Plato en Aristoteles, Erasmus en Montaigne, Rousseau en Kant, Nietzsche en Foucault, Neiman en Nussbaum laat Joep Dohmen zien hoe wij – dankzij een goed zelfbeeld en zelfdiscipline – beter gemotiveerd en geëngageerd in het leven kunnen staan. Omdat we als individu altijd te midden van anderen opgroeien, is vorming altijd ook sociale vorming..

Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).

Duur: Van 13:00 tot 15:00

pro-mbooks1 : scheltema