Rondom de 13e van de maand presenteren we onze Favoriete Nieuwkomer van de Maand: een beginnend auteur die u wat ons betreft absoluut niet mag missen!

Favoriete nieuwkomer van april 2024

Ossenkop

Manik Sarkar

€ 22,99

Wanneer Rensing in 1975 van de Slagersvakschool komt, weet hij alles over het slagersvak en het runnen van een slagerij. Hij zit boordevol ideeën over hoe hij het slagerijwezen op zijn kop gaat zetten. Jammer genoeg mist hij één noodzakelijke eigenschap voor succes: hij heeft geen talent voor de omgang met mensen. Na de dood van zijn vader probeert hij met zijn nieuwe echtgenote aan zijn zijde zijn idealen te verwezenlijken. Maar om hem heen veranderen de tijdgeest, het dorp en de wensen van de klanten. Als de omzet terugloopt, wordt het steeds meer een strijd van één slager tegen de wereld.

Favoriete nieuwkomer van maart

Badje 3

Rosanna ten Have

€ 22,99

Suzanne is het enige kind dat ooit zakte voor haar zwemdiploma. Haar lifecoach ziet dat als een reden voor haar passieve levensinstelling en sociale isolement. En dus staat ze twintig jaar later weer op de badrand. Ze komt terecht in badje 3, bij een bonte groep aspirant-zwemmers, onder leiding van de schreeuwende Amsterdamse juf Fab. Wat moet je met al die halfnaakte lichamen, als je je eigen lichaam niet eens durft te bekijken of aan te raken? 

Met een nietsontziend oog voor sociaal en lichamelijk ongemak beschrijft Rosanna ten Have hoe Suzanne langzaam uit haar schulp kruipt. Badje 3 is een hartverwarmende en komische roman over een vrouw die de sprong in het diepe waagt. 

Favoriete nieuwkomer van februari 2024

Maskerziel

Dilan Yurdakul

€ 23,99

Al jong ervaart de hoofdpersoon in Maskerziel de tegenstellingen tussen thuis en buiten. Als juf tijdens het kringgesprek vraagt wat ze de avond ervoor heeft gegeten antwoordt ze niet ‘patlican’ maar ‘patat’. Op het vwo verpakt ze haar onzekerheid in lef. Die dubbelheid in zichzelf doet haar overal nét buiten vallen. De spanning thuis is om te snijden, maar haar kennismaking met toneelspelen blijkt een schot in de roos. Het theater wordt haar anker. Om aan het ouderlijk huis te ontsnappen gaat ze studeren, en al snel komt haar grote droom om actrice te worden uit. Eindelijk wordt ze door iedereen gezien, maar ze voelt zich eenzamer dan ooit. De weg terug wordt ingezet, stukje bij beetje herstelt ze het contact met de familie, de kudde waar ze zich van had afgekeerd. Haar grootvaders dood betekent een kantelpunt, en ze leert langzaam haar maskers af te leggen en met mededogen te kijken naar waar ze vandaan komt, om zo ook zichzelf beter te begrijpen. Yurdakuls autobiografische roman Maskerziel getuigt zowel van veel inzicht in de verscheurdheid van velen die een moeder- en een vaderland hebben als van een grote autonomie van de auteur.

Favoriete nieuwkomer van januari 2024

Een soort eelt

Rinske Bouwman

€ 22,99

De Nederlandse Sarlag is opgegroeid in Mongolië en keert als studente terug naar Utrecht. Op zoek naar een bijbaantje solliciteert ze bij een grote supermarkt. Daar wordt haar verteld dat ze op de koel-vriesafdeling kan gaan werken: ze is toch al gewend aan de kou. Tijdens de lange dagen op haar werk boetseert ze half gesmolten vriesproducten tot vleesbeeldjes en houdt ze zichzelf rustig door haar favoriete feiten op te noemen. Het is duidelijk dat ze een groot verdriet met zich meedraagt maar vooral veel talent heeft om dat uit de weg te gaan. Een soort eelt is de tragikomische debuutroman van Rinske Bouwman over hoe rouw zich onomkeerbaar in je lichaam kan nestelen.

Favoriete nieuwkomer van december

Bedenktijd

Meredith Greer

€ 22,99

Wat gebeurt er met de verliezen die we liever vergeten en het verdriet dat niemand ziet? Meredith Greer ondergaat in complete isolatie een abortus. Te midden van een orkaan vol rouw, woede en verdriet begint ze te schrijven. Ze raakt gefascineerd door de magische, vervreemdende en verwoestende effecten van liminaliteit. Haar onderzoek naar onderwerpen als onzichtbaarheid, de verbeelding van verdriet en de onvermijdelijkheid van vergeten, verweeft ze met poëzie, proza en rauwe herinneringen. Het resultaat is een ingenieus boek waarin Greer de grenzen tussen genres tart en de mogelijkheden van de taal probeert op te rekken waar die tekortschiet. In de traditie van Susan Sontag, Olivia Laing en Claudia Rankine schept Greer met Bedenktijd een besef van wat het is om mens te zijn en vast te zitten in een tussentijd.

Favoriete nieuwkomer van november

Ik weet zeker dat het liefde was

Sanne van Rij

€ 22,50

Als Sanne 25 jaar is, krijgt ze haar ‘erfenis’ cadeau: een aantal korrelige VHS-opnames, gedigitaliseerd door haar vader. Zo ziet ze haar moeder, die al tien jaar overleden is, weer in beweging. Zingend, lachend en treurig aan de tuintafel. Dit is inderdaad een erfenis, denkt Sanne, maar niet zoals mijn vader het bedoelde. Ik weet zeker dat het liefde was is een liefdevolle reconstructie van opgroeien zonder moeder en bovenal een confronterende bevraging, want hoe beïnvloedt de ene relatie de andere? Dit werk biedt een intieme blik in het hoofd van iemand die dat probeert te begrijpen. In deze meeslepende memoires over het verlangen om gezien te worden, over verliezen en weer terugvinden, raakt Sanne van Rij tal van menselijke snaren. Sanne van Rij (1996) studeerde aan de School voor Journalistiek. Ze schreef voor onder meer De Correspondent, Volkskrant Magazine en ELLE over de menselijke psyche, rouw en relaties.

Favoriete nieuwkomer van oktober

Moeders. Heiligen

Dieuwertje Mertens

€ 24,99

In deze originele, poëtische roman over seks, schuldgevoelens en de wens om te geloven breekt Dieuwertje Mertens de verheerlijking van het heilige moederschap tot de grond toe af.

Favoriete nieuwkomer van september

Xerox

Fien Veldman

€ 22,99

In een Europese stad print een klantenservicemedewerker brieven. Ze is opgegroeid in een buurt waar ze het liefst niets meer mee te maken wil hebben, maar wanneer ze een pakket ontvangt van een anonieme afzender blijkt dat niet zo eenvoudig. Uit wanhoop begint ze tegen haar printer te praten. Die printer – haar partner, vriend, kind en huisdier ineen – hapert, net als zij.

Favoriete nieuwkomer van augustus

W.

Tiemen Hiemstra

€ 22,50

W. is drie jaar geleden verdwenen. W. is slechts de werkelijkheid. W. zuigt wandelende takken op met een kruimeldief. W. begraaft zijn tranen onder het meer. W. grijnst onoverwinnelijk in de beveiligingscamera. W. schudt zijn hoofd en klimt verder naar beneden. W. knipt de zaklantaarn uit. W. is terug. Tiemen Hiemstra (1991) groeide op in Groningen. Hij studeerde Woordkunst in Antwerpen, waar hij, na een korte periode als postbode in Leipzig, nu ook weer woont. Eerder verschenen verhalen van hem in Tirade, nY en op Hard//Hoofd. W. is zijn debuutroman.

Favoriete nieuwkomer van juli

Als, dan

Janneke de Bijl

€ 22,99

Na de dood van haar vader probeert Eefje de grip op haar leven terug te krijgen: ze studeert filosofie in Groningen en krijgt verkering met Sjoerd. Zodra hij aangeeft wat afstand te willen, blijkt haar zorgvuldig geconstrueerde leven een hellend vlak. Eefje probeert Sjoerd angstvallig bij zich te houden. Daartoe grijpt ze alles aan: de theorie die ze op haar studie leert over logica en argumentatie en het lesboek van de hondenschool waarin staat hoe je een hond kunt conditioneren. Als je een hond gedrag kunt aanleren door hem te belonen met een brokje, waarom kan ze Sjoerds gedrag dan niet controleren door hem te belonen met haar lichaam?  Als, dan is een ontroerende en tragikomische debuutroman waarin de grenzen van de maakbaarheid worden onderzocht.

Favoriete nieuwkomer van juni

De man die alles had

Dario Goldbach

€ 24,99

Een meestal ironische, soms ronduit cynische, maar altijd humoristische satire op onze tijdgeest. De naamloze Man Die Alles Had werkt lusteloos bij het meedogenloze Big Tech-bedrijf Odium. Hij liegt over een miljoenenproject dat gedoemd is te mislukken, is hopeloos verliefd en worstelt met de relatie met zijn vader, die jarenlang bezeten een falende schilderscarrière najaagt. Goldbach fileert haarfijn het meedogenloze kapitalisme en klimaatterrorisme van een miljardenbedrijf, de opgeklopte marketing in de kunsthandel, de opportunistische framing van de media en het gekonkel in persoonlijke relaties. Een absurd gelijkend portret van onze dagelijkse werkelijkheid die wij dus maar gewoon tolereren. Een lelijke, beschamend lachwekkende, maar vooral briljant uitgewerkte satirische spiegel – door een nieuw en oorspronkelijk literair talent. Aanrader, ook vanwege het happy end! 

Favoriete nieuwkomer van mei

Iets warms graag

Tamar Berends

€ 22,99

Ronja woont in de Bijlmer en hangt vaak met haar Surinaamse buurmannen op straat. Ze is wat teruggetrokken, maar geniet van alle aandacht. De mannen ontfermen zich over haar. Toch is ze niet op haar plek. Ze drinkt en blowt en voelt zich rusteloos. Ronja werkt in de zorg en probeert zich op de problemen van anderen te storten om haar eigen demonen niet onder ogen te hoeven zien. Wanneer het haar allemaal te veel wordt, vertrekt ze halsoverkop naar Paramaribo en meldt ze zich aan als au pair. Iets warms graag gaat over een constante worsteling met ongeschreven regels en opgelegde sociale conventies, over het helen van een trauma dat onder de oppervlakte ligt, over intimiteit en vrouwelijke seksualiteit.

pro-mbooks1 : scheltema