Rondom de 15e van de maand presenteren we onze Favoriete Nieuwkomer van de Maand: een beginnend auteur die u wat ons betreft absoluut niet mag missen!

Favoriete nieuwkomer van mei

Iets warms graag

Tamar Berends

€ 22,99

Ronja woont in de Bijlmer en hangt vaak met haar Surinaamse buurmannen op straat. Ze is wat teruggetrokken, maar geniet van alle aandacht. De mannen ontfermen zich over haar. Toch is ze niet op haar plek. Ze drinkt en blowt en voelt zich rusteloos. Ronja werkt in de zorg en probeert zich op de problemen van anderen te storten om haar eigen demonen niet onder ogen te hoeven zien. Wanneer het haar allemaal te veel wordt, vertrekt ze halsoverkop naar Paramaribo en meldt ze zich aan als au pair. Iets warms graag gaat over een constante worsteling met ongeschreven regels en opgelegde sociale conventies, over het helen van een trauma dat onder de oppervlakte ligt, over intimiteit en vrouwelijke seksualiteit.

Favoriete nieuwkomer van april

Avondmensen

Caroline van Keeken

€ 22,99

De dag dat Boris terugkeert naar huis, verandert alles. Hij heeft hulp nodig, vinden zijn vader en zijn zusje. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Hoe krampachtiger de gezinsleden proberen houvast te vinden, hoe verder ze van elkaar verwijderd raken. Wordt het leven ooit weer zoals het was? In Avondmensen laat Caroline van Keeken met haar directe schrijfstijl haarscherp zien hoe machteloos mensen tegenover elkaar kunnen komen te staan. Door de lichte toon zijn de personages in al hun onbeholpenheid even tragisch als komisch. Een pijnlijk herkenbare en indringende roman.

Favoriete nieuwkomer van maart

Zij.

Maaike Neuville

€ 21,99

Welke nacht heeft zich ongemerkt kunnen plooien rondom alles wat ik doe zodat ik, als vrolijk opgevoede volwassen vrijgevochten vrouw, alsnog met strakke boeien in deze trein zit? De 39-jarige actrice Ada Peeters neemt de trein naar de stad waar ze die avond op het podium zal staan met een zelfgeschreven monoloog. Herinneringen aan de oudere theaterdocent met wie ze als studente een verhouding had, wellen ongewild in haar op. Het is zijn stad waar ze gaat spelen. Ook op het podium, terwijl ze oog in oog staat met de volle zaal, is er geen houden meer aan de razende vaart waarmee de diep weggestopte beelden van ontmoetingen met getrouwde mannen, leraren en andere figuren met autoriteit aan de oppervlakte komen. Na de voorstelling volgt een terugrit met een mysterieuze taxichauffeur die Ada nog dieper doet afdalen in het verleden dat ze nooit echt onder ogen heeft willen zien. Zij. is een urgente roman over intimiteit, over grenzen die overschreden worden zelfs wanneer er wederzijdse instemming is, over het woord nemen en het vertrouwen vinden in de noodzaak van het vertellen van je eigen verhaal.

Favoriete nieuwkomer van februari

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

€ 21,50

Op een lome vakantie aan de Atlantische kust ontmoeten de onafhankelijke Tobias en de weifelende Wouter elkaar. De belofte van een eerste grote liefde rammelt aan de deur en laat hen in vrolijke verwarring achter. Ook als de jaren voorbijgaan en de jongens voorzichtig volwassen worden, slijt de belofte niet. Aan de hand van een speelse speurtocht door de literatuur, de schilderkunst en de stadsparken van Europa lopen ze elkaar achterna. Maar weten ze elkaar ook te vinden?

Favoriete nieuwkomer van januari

Omdat mijn lichaam het wil

Esmee Schenck de Jong

€ 20,00

De wildste orgieën in literair schoonschriftBeneveld door de liefde, de lust en soms ook de alcohol beschrijft Esmee haar gevoelsrijke erotische belevenissen met een grote liefde voor taal.Ze krijgt een onverwachte driehoeksverhouding met een studiegenoot, ontdekt verschillende soorten orgasmes, zoekt haar weg in de ethische non-monogamie en beleeft veel, heel veel avonturen met wisselende uitkomsten. Soms absurd, meestal opwindend.Constant schippert ze tussen haar neurotische aard en haar avontuurzucht, waarbij de laatste het toch telkens weer wint.Omdat mijn lichaam het wil is een taboe- en genrevrij boek om als een grote reep chocola in een enkele zitting te verslinden. Het is een ode aan de liefde en de seksualiteit als een viering van het leven.

Favoriete nieuwkomer van december

Nachtbloeiers

Ananda Serné

€ 22,99

Een fascinerend debuut over een jonge vrouw op zoek naar verbinding, naar een thuis en naar een goede nachtrust. Voor de lezers van Yoko Ogawa en Bregje Hofstede Eliza.

Favoriete nieuwkomer van november

De beesten

Gijs Wilbrink

€ 23,99

"Een sterk debuut! In vlot powerproza beschrijft Wilbrink de verwikkelingen in een dorp aan de Nederlands-Duitse grens, waarin het rauwe boerenleven heel zintuigelijk wordt beschreven.
Hoofdpersoon Tom Keller wordt door zijn twee ooms onder hun hoede genomen, maar dwingen hem tot allerlei slechts, zoals het op zijn achtste levend villen van wilde konijnen. Ooms en de grootvader van Tom onderhouden schimmige zaakjes en terroriseren het dorp. Als tiener ontdekt Tom zijn talent voor motorcrossen en na verloop van tijd wordt hij de trots van het dorp, de streek, het hele land, zelfs internationaal timmert hij aan de weg. Maar zijn ooms blijven hem schimmig managen, doen hem tekort en zodra Tom weggelokt wordt door een scout voelen de Kellers zich bedreigd. Een lichamelijk verwoestend motorongeluk maakt een eind aan zijn carrière en eindelijk gevonden levenslust.


Het verhaal springt heen en weer tussen verleden - de belevenissen van Tom - en heden - de zoektocht van dochter Isa naar de oorzaak van het "ongeluk". Zij studeert en leeft het stadse leven in de krakers- en punkers-scene, eigenlijk net zo'n rauwe omgeving als het boerendorp.
Bij de neergang van Tom blijkt de hele familie een rol te spelen, waarbij de moeder en tante van Isa tegelijkertijd ook slachtoffer van de terreur van de twee ooms zijn.
Een goed geconstrueerd verhaal van een veelbelovend, krachtig talent! De vergelijking met Tommy Wieringa en zijn boek Joe Speedboot is al gemaakt - ik denk dat daar wel wat in zit."

Favoriete nieuwkomer van oktober

Stemmen uit het paradijs

Laura Weeda

€ 25,99

Fay en Shariff willen met hun kinderen in het buitenland wonen, het liefst op een plek waar alles anders is. Vanwege Shariffs Indonesische achtergrond en goede voorzieningen voor de kinderen kiezen ze voor Bali. Al snel ontdekken ze dat ze daar niet met één, maar met vele andere culturen te maken hebben. Europeanen, Australiërs, Russen, Chinezen, Javanen en de oorspronkelijke Balinezen vermengen zich op het kleine eiland, ieder met zijn eigen dromen en verwachtingen, voor even of voor altijd. Dat zorgt voor onbegrip, misverstanden en nauwelijks verenigbare wereldbeelden, die de hoofdpersonen aanvankelijk vol verwondering aanschouwen – tot ze er langzaam in verstrikt raken. Stemmen uit het paradijs beschrijft een betoverende wereld bevolkt door gelukzoekers, geesten, neokolonialen en avonturiers.

Favoriete nieuwkomer van september

Nieuweling

Marion Bruinenberg

€ 22,50
Simone woont in een donker dorp diep in de bergen, dat al decennia geen nieuwe inwoners meer kent. Want wie wil er wonen op een plek waar de zon haast nooit schijnt? Na het overlijden van haar vader slijt Simone haar dagen met lezen en drinken. Ze leeft volgens een vaste structuur om de verveling maar niet op de hielen te zitten. Maar dan is daar ineens Eveline. Stralende, vrolijke Eveline, die onderzoek komt doen naar planten in de schaduwrijke omgeving. Methaar levenslust schudt ze het ingedutte dorp wakker en laat ze Simone de schoonheid van het dal weer zien. Als jongste bewoners trekken de twee zich aan elkaar op en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar langzaamaan ontstaan er ook scheurtjes in hun vriendschap. Hoe goed kent Simone haar eigenlijk? Spreekt Eveline wel de waarheid, of schuilter meer achter haar komst?Op fijnzinnige wijze schetst Bruinenberg een portret van een hechte vriendschap, terwijl een dreiging continu sluimert. Met Nieuweling debuteert Bruinenberg op uitzonderlijke wijze.

Favoriete nieuwkomer van augustus

Zuigertje

Gwen van der Zwan

€ 23,99

In de Bijlmer in Amsterdam worden Olivia en Levi verliefd op elkaar. Hij is daar opgegroeid, is vuilnisman en heeft schulden. Zij komt uit een rijk nest en is recentelijk naar het stadsdeel verhuisd om te gaan wonen in een gentrificatieproject. Olivia en Levi komen uit tegengestelde werelden, maar Olivia begrijpt heus hoe het systeem in elkaar zit. Zij zal hun posities daarin, en vooral hem, wel even verbeteren. Als ze door de coronacrisis beiden in een uitkeringssituatie belanden, wordt Levi aan het werk gezet. Olivia valt onder een andere regeling en hoeft dat niet. Terwijl hij de stad schoonhoudt, besluit zij influencer te worden. Wat begint als een onschuldige ontdekkingsreis op sociale media, verandert al snel in een ongecontroleerd streven naar aandacht, geld en op het internet overgerepresenteerde schoonheidsidealen. En langzamerhand beginnen ze zich beiden de vraag te stellen: is houden van elkaar eigenlijk wel genoeg om hun verschillen te overbruggen?+

Favoriete nieuwkomer van juli

diepdiepblauw

Nikki Dekker

€ 22,99
Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in diepdiepblauw. Ze heeft geleerd hoe je in een onrustige zee de kalmte kunt bewaren. En dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt en het gebulder over je heen laat komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel. In diepdiepblauw onderzoekt Nikki Dekker onze relatie met de dieren onderwater, waarvan we maar weinig begrijpen, met de mensen om ons heen, die vaak al even raadselachtig zijn, en bovenal: de relatie met onszelf. Welke identiteiten meten we onszelf aan en wanneer laten we die weer los? diepdiepblauw is een essayistische coming-of-ageroman over het onstuitbare verlangen naar onbekende plekken, naar andere levens en naar het water dat je altijd zal dragen.

Favoriete nieuwkomer van juni

Thuis is waar we beginnen

Robin van den Maagdenberg

€ 21,99
In het gezin waarin Robin opgroeit, een vrijgevochten gezin van beeldend kunstenaars, eist haar vader alle aandacht op. Het ene moment is alles mogelijk, het andere moment krijgt hij een psychose en verdwijnt voor langere tijd. Pas wanneer ze zelf de controle dreigt te verliezen en ze de problemen én de liefdevolle band reconstrueert, ontdekt ze dat haar moeder een belangrijke gebeurtenis verzweeg – om haar niet op te zadelen met twéé psychisch belaste ouders. Robin vraagt zich af: is gekte erfelijk? In haar zoektocht om de angst voor waanzin te bezweren geeft ze haar ouders een waardige stem, en spreekt ze met Erica Jong en Siri Hustvedt over manische familieleden. Tegelijk schetst ze in poëtische vergelijkingen een tijdsbeeld van een jeugd in de jaren negentig. Is normaal zijn wel zo wenselijk?
pro-mbooks1 : scheltema