Rondom de 13e van de maand presenteren we onze Favoriete Nieuwkomer van de Maand: een beginnend auteur die u wat ons betreft absoluut niet mag missen!

Favoriete nieuwkomer van januari

Omdat mijn lichaam het wil

Esmee Schenck de Jong

€ 20,00

De wildste orgieën in literair schoonschriftBeneveld door de liefde, de lust en soms ook de alcohol beschrijft Esmee haar gevoelsrijke erotische belevenissen met een grote liefde voor taal.Ze krijgt een onverwachte driehoeksverhouding met een studiegenoot, ontdekt verschillende soorten orgasmes, zoekt haar weg in de ethische non-monogamie en beleeft veel, heel veel avonturen met wisselende uitkomsten. Soms absurd, meestal opwindend.Constant schippert ze tussen haar neurotische aard en haar avontuurzucht, waarbij de laatste het toch telkens weer wint.Omdat mijn lichaam het wil is een taboe- en genrevrij boek om als een grote reep chocola in een enkele zitting te verslinden. Het is een ode aan de liefde en de seksualiteit als een viering van het leven.

Favoriete nieuwkomer van december

Nachtbloeiers

Ananda Serné

€ 22,99

Een fascinerend debuut over een jonge vrouw op zoek naar verbinding, naar een thuis en naar een goede nachtrust. Voor de lezers van Yoko Ogawa en Bregje Hofstede Eliza.

Favoriete nieuwkomer van november

De beesten

Gijs Wilbrink

€ 23,99

"Een sterk debuut! In vlot powerproza beschrijft Wilbrink de verwikkelingen in een dorp aan de Nederlands-Duitse grens, waarin het rauwe boerenleven heel zintuigelijk wordt beschreven.
Hoofdpersoon Tom Keller wordt door zijn twee ooms onder hun hoede genomen, maar dwingen hem tot allerlei slechts, zoals het op zijn achtste levend villen van wilde konijnen. Ooms en de grootvader van Tom onderhouden schimmige zaakjes en terroriseren het dorp. Als tiener ontdekt Tom zijn talent voor motorcrossen en na verloop van tijd wordt hij de trots van het dorp, de streek, het hele land, zelfs internationaal timmert hij aan de weg. Maar zijn ooms blijven hem schimmig managen, doen hem tekort en zodra Tom weggelokt wordt door een scout voelen de Kellers zich bedreigd. Een lichamelijk verwoestend motorongeluk maakt een eind aan zijn carrière en eindelijk gevonden levenslust.


Het verhaal springt heen en weer tussen verleden - de belevenissen van Tom - en heden - de zoektocht van dochter Isa naar de oorzaak van het "ongeluk". Zij studeert en leeft het stadse leven in de krakers- en punkers-scene, eigenlijk net zo'n rauwe omgeving als het boerendorp.
Bij de neergang van Tom blijkt de hele familie een rol te spelen, waarbij de moeder en tante van Isa tegelijkertijd ook slachtoffer van de terreur van de twee ooms zijn.
Een goed geconstrueerd verhaal van een veelbelovend, krachtig talent! De vergelijking met Tommy Wieringa en zijn boek Joe Speedboot is al gemaakt - ik denk dat daar wel wat in zit."

Favoriete nieuwkomer van oktober

Stemmen uit het paradijs

Laura Weeda

€ 25,99

Fay en Shariff willen met hun kinderen in het buitenland wonen, het liefst op een plek waar alles anders is. Vanwege Shariffs Indonesische achtergrond en goede voorzieningen voor de kinderen kiezen ze voor Bali. Al snel ontdekken ze dat ze daar niet met één, maar met vele andere culturen te maken hebben. Europeanen, Australiërs, Russen, Chinezen, Javanen en de oorspronkelijke Balinezen vermengen zich op het kleine eiland, ieder met zijn eigen dromen en verwachtingen, voor even of voor altijd. Dat zorgt voor onbegrip, misverstanden en nauwelijks verenigbare wereldbeelden, die de hoofdpersonen aanvankelijk vol verwondering aanschouwen – tot ze er langzaam in verstrikt raken. Stemmen uit het paradijs beschrijft een betoverende wereld bevolkt door gelukzoekers, geesten, neokolonialen en avonturiers.

Favoriete nieuwkomer van september

Nieuweling

Marion Bruinenberg

€ 22,50
'Droomdebuut. Met grote precisie verkent Marion Bruinenberg in Nieuweling de menselijke geest.' ***** Elsevier Weekblad'Geweldige debuutroman.' Mezza ADSimone woont in een donker dorp diep in de bergen, dat al decennia geen nieuwe inwoners meer kent. Want wie wil er wonen op een plek waar de zon haast nooit schijnt? Na het overlijden van haar vader slijt Simone haar dagen met lezen en drinken. Ze leeft volgens een vaste structuur om de verveling maar niet op de hielen te zitten. Maar dan is daar ineens Eveline. Stralende, vrolijke Eveline, die onderzoek komt doen naar planten in de schaduwrijke omgeving. Met haar levenslust schudt ze het ingedutte dorp wakker en laat ze Simone de schoonheid van het dal weer zien. Als jongste bewoners trekken de twee zich aan elkaar op en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar langzaamaan ontstaan er ook scheurtjes in hun vriendschap. Hoe goed kent Simone haar eigenlijk? Spreekt Eveline wel de waarheid, of schuilt er meer achter haar komst?Op fijnzinnige wijze schetst Bruinenberg een portret van een hechte vriendschap, terwijl een dreiging continu sluimert. Met Nieuweling debuteert Bruinenberg op uitzonderlijke wijze.'Bruinenberg voert strenge regie over herinnering en vergetelheid, houdt de spanning erin. (...) Alles kantelt in dit hoogst literaire schimmenspel dat in een onstuimige stormnacht eindigt, even mooi als troosteloos. Er verschijnen zelden Nederlandse debuten die zo secuur en gelaagd de menselijke geest verkennen. Knap werk.' ***** Elsevier Weekblad'Bruinenberg verstaat de kunst om in enkele pennenstreken de gekwelde gemoedstoestand van haar hoofdpersoon op te roepen, een ontluikende vriendschap te schetsen en de schoonheid van de natuur te beschrijven.' De Telegraaf

Favoriete nieuwkomer van augustus

Zuigertje

Gwen van der Zwan

€ 13,00

In de Bijlmer in Amsterdam worden Olivia en Levi verliefd op elkaar. Hij is daar opgegroeid, is vuilnisman en heeft schulden. Zij komt uit een rijk nest en is recentelijk naar het stadsdeel verhuisd om te gaan wonen in een gentrificatieproject. Olivia en Levi komen uit tegengestelde werelden, maar Olivia begrijpt heus hoe het systeem in elkaar zit. Zij zal hun posities daarin, en vooral hem, wel even verbeteren. Als ze door de coronacrisis beiden in een uitkeringssituatie belanden, wordt Levi aan het werk gezet. Olivia valt onder een andere regeling en hoeft dat niet. Terwijl hij de stad schoonhoudt, besluit zij influencer te worden. Wat begint als een onschuldige ontdekkingsreis op sociale media, verandert al snel in een ongecontroleerd streven naar aandacht, geld en op het internet overgerepresenteerde schoonheidsidealen. En langzamerhand beginnen ze zich beiden de vraag te stellen: is houden van elkaar eigenlijk wel genoeg om hun verschillen te overbruggen?+

Favoriete nieuwkomer van juli

diepdiepblauw

Nikki Dekker

€ 22,99
Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in diepdiepblauw. Ze weet hoe je het hoofd boven water houdt in een onrustige zee en dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt om het gebulder over je heen te laten komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel. In haar debuutroman onderzoekt Nikki Dekker wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. Ze zet alikruiken tegenover onenightstands, de blobvis naast het schoonheidsideaal en duikt in de wereld van geheimzinnige platvissen, homoseksuele zeehonden en zelfbewuste poetslipvissen. diepdiepblauw is een rijke essayistische roman over het onstuitbare verlangen naar onbekende plekken, naar andere levens en naar het water dat je altijd zal dragen.

Favoriete nieuwkomer van juni

Thuis is waar we beginnen

Robin van den Maagdenberg

€ 11,50
Kun je je genen trotseren of is gekte erfelijk? vraagt Robin zich af na een jeugd waarin de manische episodes van haar vader steevast eindigen in een ziekenhuisbed en worden afgewisseld met maanden waarin hij de seizoenen aan zich voorbij laat gaan. Pas nu ze in haar familiegeschiedenis duikt, ontdekt ze dat er een belangrijke gebeurtenis verzwegen werd – om de psychische belasting niet nog groter te maken. Thuis is waar we beginnen is een liefdevolle en poëtische reconstructie van opgroeien in een kunstenaarsgezin in de jaren negentig en een onderzoek naar de vraag: is normaal zijn eigenlijk wel zo wenselijk?

Favoriete nieuwkomer van mei

Wij zijn vrij

Emily Reekers

€ 22,99
Ze zijn anders dan andere gezinnen. Dit voelen ze wanneer ze tegen de wind in door de rivierduinen rennen. Wanneer ze als een magische eenheid in de woonkamer dansen tot ze zweten. Of wanneer ze in de badkamer elkaars lichamen insmeren met diepzeeklei.Nadat Alexa een paar jaar met haar moeder in het buitenland heeft gewoond, wordt ze herenigd met haar vader Willem en zijn gezin. Terwijl Alexa en haar stiefzus om de aandacht van hun (stief)vader vechten, beseft Alexa's stiefmoeder dat zijzelf nog niet zo lang geleden zijn muze was. Willem probeert hun twijfels weg te nemen en hen ervan te overtuigen dat ze bij elkaar horen. Want samen zijn ze open en onbegrensd. Vrij.Wij zijn vrij is een beklemmend, psychologisch spel rondom intimiteit in een samengesteld gezin. De gezinsleden zijn alle vier op een eigen manier beschadigd en op zoek naar erkenning, aandacht en liefde. Beetje bij beetje worden grenzen verlegd, maar waar eindigt onschuld en begint schuld? En wie is er schuldig?

Favoriete nieuwkomer van april

Soms sneeuwt het in april

Janneke Siebelink

€ 22,99
Soms sneeuwt het in april vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeit met het gewicht van haar moeders oorlogstrauma op haar schouders. Een aangrijpende en meeslepende geschiedenis die gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Hoe ga je om met je allesbepalende familieverleden? 1985. Katharina en Peter staan op een beslissend punt in hun relatie. Na twintig jaar hadden ze niet meer op een zwangerschap gerekend en ze vragen zich af of ze dit wel samen willen. Midden in een zomerse nacht op Texel spreken ze hun twijfels uit, in de auto, langs de kant van de weg. Terwijl ze praten dringt het verleden van Katharina zich aan haar op. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was, haar moeder Helena bemoeide zich nauwelijks met haar en Katharina voelde zich nergens thuis. Als Katharina ouder wordt, wordt het haar duidelijk dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, een die terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog. 1944. In Amsterdam-Zuid werkt Helena op feestjes van de Duitse bezetter. Ze is voortdurend alert, want hoe later het wordt, hoe openhartiger de hoge heren praten over de toestand in de stad. Helena speelt de informatie door, maar wanneer ze in de gaten loopt moet ze de stad ontvluchten. Haar bestemming wordt het relatief vredige Waddeneiland Texel, maar ook daar ontkomt ze niet aan de oorlog. 'Siebelink heeft een uitnodigende pen.'- NRC ‘Dit is knap, een verhaal over geboorte, dood, oorlog en broeiende vragen heel beheerst, precies, ja zelfs rustig vertellen. Janneke Siebelink kan het.’ - Arjan Peters ‘Indringende roman over identiteit en afkomst. Een [...] die je in een adem uitleest.' - Woordkunst ‘Indringende roman over identiteit en afkomst. Een [...] die je in een adem uitleest.' - Woordkunst

Favoriete nieuwkomer van maart

Jerrycan

Joep van Helden

€ 11,00
‘Jerrycan’, de verhalenbundel van Joep van Helden, is teder en gruwelijk, verkent het raakvlak tussen hard en zacht, wereld en mens, kunnen en willen. Een jeugddelinquent zoekt dagenlang naar het juiste moment om sorry te zeggen; in een kille kustplaats wordt de door iedereen verachte Paulo gedwongen zijn vriendje te delen; na een knokpartij met een gespierd meisje spoelt Kaiser de Erezione di Cemento uit zijn haar; en de oude Nor tracht haar rondvaartboot te behouden terwijl de rivier dichtvriest, de stroom uitvalt en haar man gevaarlijk begint te hoesten. In een decor gekenmerkt door schaalvergroting en bijtende chemicaliën, glinsteren deze verhalen van hartstocht en opmerkelijke elegantie.

Favoriete nieuwkomer van februari

De moeders van Mahipar

Forugh Karimi

€ 23,99
Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avond dienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig... Ramín is als klein jongetje met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling. De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis, maar bovenal is De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.
pro-mbooks1 : scheltema