19
mei

Presentatie: 'Iris' en 'Malpertuis'

zaterdag 19 mei 2018 15:00

Presentatie: 'Iris' en 'Malpertuis'

Thé Tjong-Khing is een vermaard illustrator. Bekend door zijn specifieke tekenstijl voor kinderboeken en strips. Maar hij heeft een lange weg gegaan om daar te komen. Vandaag wordt 'Iris' gepresenteerd, een vroeg werk met een distinctief 60's tekenstijl, van deze veelzijdige tekenaar en verhalenverteller.

Iris: een roman voor de kijker van Thé Tjong-Khing markeert het toppunt Tjong-Khing zijn carrière als cartoonist. Hij en scriptschrijver Lo Hartog van Banda waren op zoek naar een manier om de harten te raken van de sociaal geëngageerde jonge mensen van de late jaren 60, die zijn opgegroeid met stripboeken en televisie. 

Tevens zal het stripboek 'Malpertuis' gepresenteerd worden. Dit duister artistieke werk is van de hand van Ibrahim R. Ineke. 

Ibrahim R. Ineke (1976) is beeldend kunstenaar, tevens curator voor de kunstenaarscollectieven Baracca en Locatie Z. eerder verschenen bij sherpa van zijn hand The White People, Half Blood en Eloise. Momenteel werkt hij onder andere aan Dune Hag, een occulte beeldroman over Den haag, waar hij woont en werkt.

Kom vooral langs voor deze bijzonder mooi uitgegeven unieke edities! U bent allen welkom.

 

Over 'Iris, een roman voor kijkers':

De jaren zestig. Hippies en flowerpower, vrije seks en psychedelica. Protesten en vrijheid. Pop Art.
Iris is de eerste Nederlandse strip voor volwassenen. Toekomstvisie en satire tegelijk. Over de thema’s van die tijd, maar misschien nog wel meer... over die van nu!
Na vijftig jaar voor het eerst volledig in kleur, zoals de tekenaar het oorspronkelijk voor ogen had. Uitgebreid met een uitbundig geïllustreerd dossier over de jaren zestig en het ontstaan van deze strip.

Deze uitgave kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

 

Over 'Malpertuis':

De eerste uitgave van de roman Malpertuis verschijnt in 1943 bij de Brusselse vereniging Les auteurs associés. na de oorlog wordt het boek nog diverse keren herdrukt, onder andere in de prestigieuze reeks ‘présence du Futur’, naast kopstukken als Bradbury en Lovecraft (uitgeverij Denoël, 1955) en later in populaire pocketreeks ‘Bibliothèque Fantastique’ van uitgeverij Marabout, die in de jaren ’70 een podium biedt aan alle bekende en onbekende franstalige schrijvers van fantastische verhalen, onder wie Jean Ray, Guy de Maupassant, Thomas Owen en Michel de Ghelderode. Rays roman Malpertuis is een van hoogtepunten van deze reeks en wordt door de uitgever aangeprezen als ‘het waarachtige meesterwerk van de grootmeester van de fantastische literatuur’.

pro-mbooks1 : scheltema