Een welkom academisch gezelschap

Een welkom academisch gezelschap

Geschiedenis van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, 1889-2007

Over de geschiedenis van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV)

In 1889 zamelde een groep hoogleraren en bankiers geld in voor de bouw van een aula voor de Universiteit van Amsterdam. Al snel ontvingen zij 40.000 gulden van de Amsterdamse tabakshandelaar Rudolf Lehmann waarmee de aula in één klap kon worden gefinancierd. De al ingezamelde 2.000 gulden werd in een fonds gestort ten gunste van de universiteit en beheerd door de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV). Die vereniging werd opgericht naar het voorbeeld van een universiteitsvereniging in Edinburgh.

Tegenwoordig telt de AUV ruim 5.000 leden en beheert zij 40 fondsen op naam (totaalwaarde circa EURO 13 miljoen). De opbrengsten worden bestemd voor ondersteuning van de wetenschapsbeoefening en het studentenleven van de universiteit, zoals dat al meer dan honderd jaar gebeurt. In de interessante en woelige geschiedenis van de AUV figureren niet alleen Nobelprijswinnaars als Asser, Van 't Hoff en Zeeman, maar ook tal van later bekend geworden Amsterdamse afgestudeerden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapt de AUV op het nippertje aan de klauwen van de bezetter: haar fondsen worden nog nét niet genazificeerd.

Overman doet dit voor het eerst grondig en spannend uit de doeken. Na de oorlog kreeg de AUV meer bekendheid, realiseerde zij een mensa (aan de Damstraat), organiseerde zij bijeenkomsten voor alumni en breidde ze haar steunverlening uit over tal van universitaire voorzieningen en studieactiviteiten. Zij groeide uit tot dé alumnivereniging van de universiteit. De AUV is daarmee de hoeder van de academische gemeenschap en een belangrijke pijler onder het hoofdstedelijke culturele leven.

€ 6,00

Waarom bestellen bij Scheltema?

Vanaf €17,50 aan nieuwe Nederlandstalige boeken gratis verzending.

Gratis retourneren.

Boektype Verkrijgbaar in extra informatie Voorraad Prijs Levertijd Uw bestelling
Tweedehands
Goed
Winkel Rokin € 6,00

We streven naar voor 23:00 uur besteld, de volgende dag in huis.

Vandaag besteld, vandaag in huis.

U betaalt hiervoor geen extra kosten, maar het standaard verzendtarief

Reserveren en ophalen op het Rokin.

ISBN
9789052602752
Uitgever
Amsterdam University Press
Druk vanaf
1e
Verschenen
01-07-2008
Taal
Nederlands
Bladzijden
407 pp.
Bindwijze
Paperback
Rubriek
Geschiedenis algemeen

Bij een bestelling kunt u online direct afrekenen. U kunt betalen met iDeal, Master Card, Visa, American Express, Paypal, Mister Cash en de Digitale Boekenbon. Vanzelfsprekend worden deze gegevens ook over een beveiligde (SSL) verbinding verstuurd waarmee uw veiligheid is gegarandeerd.

Verzendkosten en levertijden

Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 17,50. 

Bij bestellingen onder de € 17,50 bedragen de verzendkosten €2,95.

Voor verzending naar België wordt € 2,95 gerekend. De verzenkosten van tweedehands boeken bedragen € 2,95.

Bij verzending naar Duitsland rekenen wij € 20 per bestelling. Naar overige landen verzenden wij niet.

Let op: vanwege grote drukte bij PostNL kan de levertijd momenteel helaas langer zijn dan u van ons gewend bent.

Reserveren

Nieuwe, tweedehands boeken en ramsj kunt u reserveren wanneer deze op voorraad zijn. U kunt uw reservering direct online betalen of u betaalt bij het afhalen van uw reservering in de winkel. De betaalwijze kunt u aangeven bij stap 3 'Betaalwijze'.

Loading...

.
pro-mbooks1 : scheltema