Events bij Scheltema

Verfijnen

30
mrt

Interview Wim Voermans

donderdag 30 maart 2023 16:00

Interview Wim Voermans

Op donderdag 30 maart komt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans langs Scheltema voor een interview! Wim Voermans zal worden geïnterviewd door Arjan Peters (columnist en literatuurcriticus). Arjan zal met Wim in gesprek gaan over Wim zijn nieuwste boek Onze constitutie. 

Onze constitutie:
Nederland heeft een van de oudste grondwetten van de wereld en al meer dan twee eeuwen een stabiel constitutioneel bestel. De spelregels ervan zijn wezenlijk voor hoe we samen vorm geven aan ons lot, maar toch zijn ze weinig bekende, soms haast onzichtbare decorstukken voor ons statelijke, politieke, juridische en ook alledaagse samenleven. Wim Voermans probeert die vaak lastig te doorgronden regels van ons oude Nederlandse constitutionele bestel tot leven te wekken door, voorbij de mist van juridische techniek en jargon, naar hun achtergrond te kijken. Je gaat die regels – deels vervat in de Grondwet, deels in ongeschreven constitutioneel recht – namelijk beter begrijpen als je weet op welke vraagstukken ze een antwoord (probeerden te) geven. Onze constitutie reist daarvoor langs de Republiek, het Koninkrijk en de geboorte van de moderne (rechts)staat en democratie in een poging de deur van onze constitutie te openen voor iedereen: leken, liefhebbers, studenten staatsrecht en deskundigen, professionals en amateurs. Op een manier en in een taal die iedereen er toegang toe geeft.
 
Onze constitutie bouwt voort op Voermans’ eerdere boek Het verhaal van de grondwet (2019) waarin het verschijnsel grondwet wereldwijd werd bekeken. Dit vervolg richt zich exclusief op het Nederlandse constitutionele bestel.
 
Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).
Duur: Van 16:00 tot 17:00
Lees verder
19
apr

Boekpresentatie Meta Herman de Groot

woensdag 19 april 2023 16:00

Boekpresentatie Meta Herman de Groot
Op woensdag 19 april komt pubercoach Meta Herman de Groot langs Scheltema om haar nieuwste boek Ik moet toch ook mijn klootzakje kwijt te presenteren. Naar aanleiding van haar nieuwste boek zal Meta worden geïnterviewd door Anouk Smulders. Aansluitend is er een signeersessie en gezellige borrel!
 
Ik moet toch ook mijn klootzakje kwijt:
‘Ik moet toch ook mijn klootzakje kwijt’, zegt een jochie als ik hem vraag waarom hij zich, volgens zijn ouders, zo ellendig gedraagt. Zijn opmerking laat zien hoe de relatie tussen ouders en kinderen vaak verloopt: frustratie, onbegrip, onvermogen, je niet gezien of gehoord voelen en die enorme prestatiedruk zijn ingrediënten voor een niet functionerende of zelfs ontwrichtende ouder-kindrelatie. Therapeut Meta Herman de Groot stuitte de afgelopen jaren in haar praktijk op meer dan duizend eerlijke, nare en ware verhalen van ouders en kinderen. Achter de dikwijls keurige gezinsfaçade gaat veel verdriet schuil van losgezongen pubers, uitgegumde vaders, liegende moeders en kinderen die al voor het leven getekend zijn. Meta legt op een heldere én intieme manier de rauwe werkelijkheid bloot. Niet om te oordelen of te veroordelen, maar om invoelbaar te maken hoe ingewikkeld het gezinsleven vroeger al was en deze in onze huidige samenleving misschien nog complexer is geworden. Ik moet toch ook mijn klootzakje kwijt gaat uiteindelijk over hoop, want de relatie met je kind krijgt – hoe verstoord deze ook mag zijn – altijd een nieuwe kans.
 
Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).
Duur: Van 16:00 tot 18:00
Lees verder
22
apr

Proeverij + Meet & Greet met Matay de Mayee

zaterdag 22 april 2023 14:00

Proeverij + Meet & Greet met Matay de Mayee
Op zaterdag 22 april komt Matay de Mayee langs Scheltema voor een heerlijke proeverij en een gezellige Meet & Greet! Kom langs en proef 'Harise', een overheerlijke griesmeeltaart met amandel en sinaasappel. Ook kan je vragen aan Matay stellen over de Aramese keuken en jouw boek laten signeren. Wees welkom!
 
Haniyé:
Recepten uit de oudste, meeste authentieke keuken ter wereld – het kookboek van de Suryoye!

Van ’s werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo’n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in Haniyé, Aramees voor ‘eet smakelijk’. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.

Locatie: Scheltema, 2e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).
Duur: Van 14:00 tot 15:00.
Lees verder
30
apr

Maand van de Filosofie: Jan Geurtz

zondag 30 april 2023 14:30

Maand van de Filosofie: Jan Geurtz

Op zondag 30 april komt Jan Geurtz langs Scheltema om een lezing te geven. Jan zal een lezing geven over zijn nieuwste boek 'Een lieve klap voor je kop'. Aansluitend kunnen er vragen aan Jan worden gesteld. Uiteraard is er een mogelijkheid tot het laten signeren van een boek.

Over 'Een lieve klap voor je kop': 
Op openhartige en humorvolle wijze deelt Jan Geurtz in zijn nieuwe boek Een lieve klap voor je kop zijn eigen ervaringen, zowel de mooie als de pijnlijke, in korte contemplatieve teksten.

In Een lieve klap voor je kop bespreekt Jan Geurtz heftige geburtenissen zoals die in elk mensenleven voorkomen: fijne – zoals een wederzijdse verliefdheid of de geboorte van een kind – en pijnlijke, zoals het einde van een relatie, een burn-out, een ziekte of de naderende dood. Meestal verstoren deze gebeurtenissen onze innerlijke rust (als we die al hadden) en belemmeren ze onze spirituele ontwikkeling (als we daar al mee bezig waren). Jan Geurtz laat zien dat ingrijpende gebeurtenissen ook benut kunnen worden voor een versnelde groei van spiritueel bewustzijn. Je kunt ze leren herkennen als ‘een lieve klap voor je kop’ die je doet beseffen wie en wat je werkelijk bent, achter je aangeleerde zelfbeeld, je ego. Dit leidt uiteindelijk tot de realisering dat ons lijden in werkelijkheid niet-herkende liefde is die wacht om toegelaten te worden.

Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).

Duur: Van 14:30 tot 15:30

Lees verder
14
apr

Boekpresentatie Mabel Nummerdor

vrijdag 14 april 2023 16:30

Boekpresentatie Mabel Nummerdor
Op vrijdag 14 april komt Mabel Nummerdor langs Scheltema om haar nieuwste boek Schitterend afwezig te presenteren! Tijdens deze presentatie zal Mabel vertellen over haar leven en uiteraard over haar boek. Aansluitend is er een signeersessie en feestelijke borrel!
 
Schitterend afwezig:
Mabel Nummerdor groeit op bij haar moeder en stiefvader. Nooit wordt er een woord gesproken over haar biologische vader, maar als student ontdekt ze dat ze het resultaat is van een kortstondige ontmoeting tijdens een zomervakantie aan de Franse westkust. Pas jaren later begint het te knagen: moet ze niet op zoek voor het te laat is? Nummerdor schakelt het tv-programma Spoorloos in, waarna maar liefst 1,7 miljoen kijkers getuige zijn van hun ontmoeting. Maar wat er niet op camera staat, is de emotionele rollercoaster waarin zij en haar excentrieke Franse vader Jacques na de uitzending belanden.
 

In Schitterend afwezig vertelt Nummerdor het meeslepende verhaal over hoe verloren we zijn als we niet weten waar we vandaan komen. Iets wat niet zomaar opgelost wordt door alles te weten te komen. Met humor, zelfspot en diep inzicht in haar psyche beschrijft Nummerdor een zoektocht die we misschien wel allemaal bewust of onbewust maken: de zoektocht naar wie we zijn.

Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).
Duur: Van 16:30 tot 18:30
Lees verder
20
apr

Boekpresentatie Marlies Medema

donderdag 20 april 2023 16:00

Boekpresentatie Marlies Medema
Op donderdag 20 april komt Marlies Medema langs Scheltema om haar nieuwste boek Lysbeth te presenteren. Tijdens deze feestelijke presentatie zijn er mooie toespraken en wordt het eerste exemplaar van Lysbeth overhandigd aan historica Els Kloek. De boekpresentatie wordt afgesloten met een feestelijke borrel en signeersessie.
 
Lysbeth
In Lysbeth van Marlies Medema raakt Lysbeth, een rijke Amsterdamse koopmansvrouw, tegen haar wil verzeild in een politiek conflict. Het verscheurt haar en dreigt haar familie uiteen te drijven. Haar man, Rem, is een belangrijke remonstrantenleider, terwijl haar broer Jan die haar heeft grootgebracht fel contraremonstrant is.

Als honderd jonge contraremonstranten hun huis overvallen, dreigt Lysbeth alles te verliezen. Ze zint op wraak om de machthebbers het zwijgen op te leggen. Maar als het stadsbestuur haar man wil oppakken voor hoogverraad, moet ze vechten voor haar leven.

Lysbeth is gebaseerd op grondige research en geschreven op basis van ware gebeurtenissen uit het leven van Lysbeth Philipsdr. de Bisschop (1566-1652).

Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).
Duur: Van 16:00 tot 18:00
Lees verder
29
apr

Maand van de Filosofie: Joep Dohmen

zaterdag 29 april 2023 13:00

Maand van de Filosofie: Joep Dohmen

Op zaterdag 29 april komt Joep Dohmen langs Scheltema om een lezing te geven. Joep zal een lezing geven naar aanleiding van zijn nieuwste boek Iemand zijn. Aansluitend zal Joep signeren. 

Over 'Iemand zijn. Filosofie van de persoonlijke vorming'
Hoe kunnen we ons leven vormgeven? In zijn magnum opus Iemand zijn laat filosoof Joep Dohmen zien op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen. In de voorbije decennia hebben we onze joods-christelijke traditie achter ons gelaten en zijn we in een neoliberale samenleving terechtgekomen, die zich kenmerkt door een verregaande individualisering. Vrij zijn om je eigen leven te leiden is de hartenwens van de laatmoderne mens. Maar de vervulling daarvan blijkt verre van eenvoudig. Joep Dohmen herneemt in Iemand zijn de klassieke visie op filosofie als persoonlijke vorming. 
In het voetspoor van Socrates, Plato en Aristoteles, Erasmus en Montaigne, Rousseau en Kant, Nietzsche en Foucault, Neiman en Nussbaum laat Joep Dohmen zien hoe wij – dankzij een goed zelfbeeld en zelfdiscipline – beter gemotiveerd en geëngageerd in het leven kunnen staan. Omdat we als individu altijd te midden van anderen opgroeien, is vorming altijd ook sociale vorming..

Locatie: Scheltema, 4e etage (Rokin 9, 1012KK Amsterdam).

Duur: Van 13:00 tot 15:00

Lees verder
pro-mbooks1 : scheltema